Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rešenje NBS za ‘švajcarce’

    Narodna banka Srbije (NBS) preporučila je danas bankama da svojim klijentima koji imaju kredite u švajcarskim francima, prvenstveno onima do iznosa u protivvrednosti od 80.000 evra na dan odobravanja, omoguće da te kredite u određenom vremenskom periodu otplaćuju u ratama manjim u odnosu na prvobitno ugovorene.

    Guverner NBS Jovanka Tabakovic istakla je da bi banke korisnicima stambenih kredita u švajcarcima trebalo da omoguće otplatu tako da ratu obračunavaju po kursu na dan odobravanja kredita korigovano za rast švajcarskog franka u odnosu na evro, najviše osam odsto.

    Ona je u izjavi novinarima istakla da je preporuka koncipirana tako da najveće umanjenje imaju korisnici koji su najviše pogođeni kretanjem kursa.

    Građani koji su uzimali kredite tokom 2007. i prvih devet meseci 2008. godine, kada je švajcarski franak bio najslabiji u odnosu na evro, a takvih je najviše, i u naredne tri godine otplaćivali bi rate koje su za 12 do 19 odsto niže od njihovih tekućih rata.

    Na primeru rate od 500 švajcvaraca, to znači umanjenje od 60 do 95 franaka. Banke bi najkasnije do 1. avgusta ponudile korisnicima tih kredita zaključenje aneksa ugovora o stambenom kreditu u skladu sa preporukom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE