Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Boli vas glava ili želudac: Šta vam to vaše telo govori?

    Vaše je telo savršen mehanizam koji vam u svakom trenutku govori kako živite, koliko ste srećni, da li ste na pravom putu ili možda kroz svaki dan idete linijom manjeg otpora. Tako, kada vam padne imunitet i ležite sa temperaturom, kada kraj usana ugledate herpes, ili vas boli glava, a nekad i želudac, ili vam je zdravlje ozbiljnije narušeno, vaše vam telo šalje važnu poruku na koju treba da obatite pažnju – niste na pravom putu i ne živite u skladu sa samim sobom, sa svojim željama i sposobnostima.

    Vaše je telo ’kompas bez greške’.

    Nema tog lekara na svetu koji bolje od vas zna zašto ste se razboleli i koju terapiju treba prepisati. Problem je što se danas svi prvo obraćaju lekarima za pomoć, mislivši da samo oni mogu da pomognu. A, nikako da svi prihvatimo činjanicu da telo najbolje razume njegov vlasnik. Nekako se odlazak kod lekara poistovećuje sa odlaskom kod automehaničara – traži se pomoć stručnjaka. Samo, o kolima ne morate ništa da znate i zato idete kod onoga ko zna, a o svom telu svako zna i to najbolje.

    Setite se perioda kada znate da niste bili ’u traci’ sa svojim životom – proneverili ste na poslu, varali ste na svim poljima, pili ste previše, bili ste u vezi sa osobom do koje vam nije bilo dovoljno stalo, radili ste posao koji ste mrzeli samo zbog novca. Kako vam je telo tada ukazivalo na probleme? Da li je bilo glavobolja, bolova u želucu, u leđima, da li ste imali mučnine ili ste se osećali preumorno ili ste čak možda uganuli članak ili ručni zglob (da ne pominjemo teže povrede)? Kako god i šta god dobijali ste jasne poruke da niste na pravom putu.

    Iako nije prijatno vraćati se na periode u životu kada ste imali bolove i prolazili teške trenutke, ipak zatvorite oči pokušajte da se prisetite tih dana i da evocirate telesni osećaj – locirajte bol i dajte mu ime (’stegnuto grlo’, ’kiselina u stomaku’, ’glava koja puca’). Isto možete i sa osećajima sreće i načinima na koje je vaše telo govorilo da je srećno (nešto kao ’leptirići u stomaku’ ili ’toplota u grudima’).  Ove osećaje možete koristiti i kada treba da donesete bilo kakvu odluku. U miru, sami sa sobom, pitajte svoje telo šta da radite. Videćete da će vam reći upravo osećajima ’stegnuto grlo’, ’kiselina u stomaku’ ili ’leptirići u stomaku’ ili ’toplota u grudima’. Tako ćete znati šta vam je činiti – ako osetite toplotu u grudima, na dobrom ste putu i opcija na koju ste pomislili pravi je izbor. Ovo je inače tehnika koja se vežba i danas je pod stručnim vođstvom koristi sve veći broj ljudi.

    Slušajte i pratite i komunicirajte sa svojim telom. Vaše je telo je vaša stvar i nemojte se prema njemu odnositi kao prema svom automobilu – ne možete očekivati da ćete ga dostaviti svom lekaru i nakon nekog vremena pokupiti potpuno oporavljenog. Stvari, na žalost, tako ne funkcionišu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE