Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji lošije nego ikad

    Srbiji su neophodne sveobuhvatne ekonomske mere, uz podršku međunarodnih institucija, jer joj, u suprotnom, za godinu ili dve preti bankrot, upozoravaju stručnjaci.

    Predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković je rekao da penzije ne bi trebalo smanjivati ali, kako kaže, plate u javnom sektoru treba sniziti, jer su u nekim slučajevima one i do 30 odsto veće nego u privatnom sektoru.

    Njegov utisak je da će se sa najavljenim ekonomskim merama vlade doći "na pola puta", umesto da se reforme sprovedu u celosti.

    Atanacković je naglasio da se reforme moraju nastaviti, što privrednici i očekuju, ocenjujući da dugove ne smemo povećavati, jer moramo misliti o tome da ćemo sadašnje morati jednom da vratimo.

    Ekonomska situacija u Srbiji je lošija nego ikada ranije i ako se nešto hitno ne uradi, zapašćemo u velike teškoće, rekao je Atanacković.

    Ukoliko ne budemo imali podršku međunarodnih finansijskih institucija, pre svega Međunarodnog monetarnog fonda, onda ćemo morati da se zadužujemo po tržišnim uslovima, što je daleko nepovoljnije, upozorio je Atanacković.

    Saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović smatra da se mere zamrzavanja plata, fiskalna konsolidacija i reforma javnog sektora moraju sprovesti, jer će u suprotnom Srbija bankrotirati za godinu ili dve.

    Stevanović je izrazio skepsu po pitanju dogovora o ekonomskim merama za izlazak iz krize na nivou vladajuće koalicije, ocenjujući da će i taj dogovor odložiti neminovno, a to su duboke reforme realnog sektora.

    Reforme se rade kao jedan paket, a ne pojedinačno, za njih je potreban opšti konsenzus, jer će takve promene biti teške i veoma bolne, naglasio je Stevanović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE