Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Preoptimistične procene za grčku privredu

    Međunarodni monetarni fond morao je da snizi standarde kada je u pitanju mogućnost da Grčka vraća dugove, potvrdivši da su predviđanja za grčku privredu možda bila preterano optimistična.

    MMF je uz Evropsku komisiju i Evropsku centralnu banku, deo tzv. trojke institucija koje posuđuju novac i koje su intervenisale kako Grčka ne bi došla u situaciju da ne može otplaćivati dugove i kako ne bi izašla iz evrozone.

    Grčkoj je MMF dao oko 30 milijardi evra, a ukupni paket pomoći bio je 110 milijardi. Neki članovi uprave MMF kritikovali su odluku da se Grčkoj daje toliko novca, u odnosu na veličinu njene privrede.

    U sredu je objavljena procena po kojoj je podrška MMF bila nužna kako se grčki problemi ne bi prelili na druge zemlje evrozone i na globalnu ekonomiju.
    Ipak, postojala je napetost između potrebe da se podupre Grčka i straha da taj dug nije održiv, kaže se u toj proceni.

    Pošto je grčki program odobren, trojka je od Grčke tražila da odmah sreže deo duga i da sprovede strukturne reforme.

    Ipak, dogodio se "neuspeh", kaže MMF. Grčka je ostala u evrozoni i smanjila deo duga, ali nije obnovila poverenje tržišta, a privreda joj se survala u jednu od najtežih recesija ikad zabeleženih u doba mira. U evaluaciji se priznaje kako se pretpostavke fonda o grčkoj ekonomiji mogu karakterisati kao "preoptimistične".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE