Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Engleskoj počinje sastanak ‘vladara sveta’

    Uz ogromne mere obezbeđenja oko hotela Grove, nedaleko od Londona, naredna tri dana održava se godišnji skup grupe Bilderberg.

    Okupljanje evropskog i američkog „krema“ traje od 1954. godine, a jedinu pauzu napravili su 1976.godine kada je jedan od osnivača grupe holandski princ Bernhard uhvaćen da prima mito od kompanije Lockheed Martin.

    Ove godine na sastanak dolazi 138 učesnika iz 21 zemlje. Najvećim delom spisak popunjavaju lideri banaka, naftnih giganata, direktori velikih kompanija. Uz čelnike 23 finansijske institucije, tu su članovi kraljevskih porodica, političari, ljudi iz medija, profesori univerziteta.

    Uz direktorku MMF Christine Lagarde, sedeće predsednik Goldman Sachs-a Peter Sutherlend, predsednik Evropske komisije Hose Manuel Baroso, nekoliko šefova diplomatije, bivši američki državni sekretar, nobelovac Henry Kisinger, bivši direktor CIA David Petraeus, nekadašnji američki ministri finansija Timothy Gaithner i Robert Rubin, bivši premijeri Francuske i Italije, Francois Fillon i Mario Monti, vodeća imena Oksforda, Harvarda, Stenforda i Prinstona, novina kao što su Washington Post, Financial Times.

    Posebna pažnja usmerena je na osnivače Amazona Jeff Bezos-a i Google-a Eric Smith-a, koliko zbog navodnog „spajanja“ informacione sa finansijskom, političkom, obrazovnom, medijskom elitom, toliko i zato što su se lideri ove dve kompanije našli pod pritiskom zbog propusta oko plaćanja poreza.

    Hiljade antiglobalista okupiraju hotel Grove

    Ovaj događaj je za antiglobaliste kao neka vrsta hodočašća, a izvesan broj njih već se nalazi na prilazima hotelu.

    Kao poseban kuriozitet ove godine, kada su u pitanju zbivanja u okolini mesta sastanka svetskih moćnika,  je da će na licu mesta biti postavljena neoficijalna press kancelarija, sa brojnim volonterima, a očekuje se dolazak i hiljade aktivista, blogera i novinara iz celog sveta.

    Ovo je velika razlika u odnosu na prethodne godine, kada su sastanke moćnika iz daljine „pratile“ samo nekolicine svedoka.

    „Vladari sveta“

    Sastanci su uvek bili zatvoreni za javnost i stoga praćeni teorijama zavere o kreiranju globalnog svetskog poretka. Teoretičari zavere učesnike zovu i „vladarima sveta“.

    Smatra se da su „vladari sveta“ do današnjeg dana pomogli stvaranje Evropske unije i kreiranje evra, kao i da su najodgovorniji u izboru američkog predsednika i brojnih lidera širom sveta.

    Koliko Bilderberg grupa ima uticaj na politički život planete govori i činjenica da je na primer George Bush stariji prisustvovao ovom sastanku 1985., a već 1988.godine postao predsednik SAD. Isto je učinio i Bill Clinton 1991.godine (predsednik postao sledeće godine). Tony Blair se tamo pojavio 1993.godine, a četiri godine kasnije postao britanski premijer, dok je Romano Prodi 1999.godine prisustvovao, a kasnije iste godine postao predsednik Evropske komisije.  

    O ovoj grupi najbolje svedoče reči Davida Rockefeller-a koji je u autobiografskoj knjizi 2003.godine napisao: „Neki veruju da smo članovi tajne grupe koja radi protiv interesa SAD, karakterizuju moju porodicu kao „internacionaliste“ koji u dosluhu sa sebi sličnima u ostatku sveta kreiramo globalnu političku i ekonomsku strukturu – ako hoćete tako da kažem, jedan svet. Ako je to optužba, onda ja smatram da sam kriv, i ponosan sam na to.“

    Šta će biti teme sastanka

    Među najavljenih 12 tema „neformalnih“ diskusija tokom trodnevnog skupa su rešavanje finansijskih problema i rastuće nezaposlenosti u Evropi, politika SAD i EU, nacionalizam i populizam, trendovi u medicinskim istraživanjima, izazovi informacionih tehnologija, „razvoj situacije na Bliskom istoku“, „afrički izazovi“. U vreme nemira u Turskoj zapaženo je prisustvo šest zvanica iz ove zemlje.

    Poslednjih dana novinari alternativnih zapadnih medija koji se pozivaju na „insajderske“ informacije, kao jednoj od tema, govore i o ideji da se „spajanjem“ informacionog giganta Google sa političkom i finansijskom elitom grupe Bilderberg, od koje je dve trećine iz Evrope a trećina iz SAD, daje novi zamah sprovođenju ideje o globalizaciji tehnološki povezanog sveta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE