Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ključne reforme ne smeju da opterećuju privredu

    Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savich istakao je da su neophodni "bolni rezovi" i obuzdavanje javne potrošnje, kako bi investitori došli u Srbiju i kako bi se zaustavio pad kursa dinara. Ističe da  što pre treba ući u rebalans budžeta i saglasno tome doneti vrlo važne mere.

    "Srbija je zemlja sa najvećim javnim rashodima u regionu, potpuno je jasno da mi ne možemo ključne poluge reforme da sprovodimo na strani daljeg opterećivanja privrede i povećavanja poreza. Ključne mere moraju biti na strani rashoda, obuzdavanje prevelike javne potrošnje", naglasio je Savić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

    "Ključna strateška stvar je da moramo napraviti rezove na strani javnih rashoda, a to su svi troškovi koji su u poziciji budžeta na rashodnoj strani, od administracije, pa nadalje i to je ono sa sa čim Srbija mora da se suoči", kaže Savić.

    Prema njegovim rečima, mudre zemlje koje su uspešno prolazile kroz krizu dve stvari su podsticale u takvoj situaciji: obrazovanje i razvoj infrastrukture, a smanjivale su tekuću potrošnju.

    "Kada se bude izašlo iz krize, važno je da imamo razvijenu infrastrukturu da bi investitori koji hoće da ulažu u Srbiji tog trenutka došli u Srbiju", rekao je Savić.

    Govoreći o zamrzavanju plata u državnoj upravi, Savić je rekao da je neophodno usporiti njihov rast. Od kraja prošle nedelje evro jača, što se podudarilo sa pričom o lošem stanju u budžetu, mogućem bankrotu, o smanjenju kreditnog rejtinga. Narodna banka intervenisala je kako ne bi došlo do još većeg jačanja.

    Govoreći o uzroku jačanja evra, Savić je istakao da je došlo do tržišnih pomeranja, odnosno prilagođavanja, što znači da su aktuelna situacija posle posete misije MMF-a uz postojeće probleme u privredi otvorili psihološku situaciju u kojoj je došlo do reakcije tržišnih subjekata u pravcu veće kupovine evra.

    Prema njegovim rečima, to su pre svega oni subjekti koji su ulagali u Srbiji, u hartije koje su postojale na tržištu.

    "Ovo ne mora da bude ništa problematično. Važno je da Srbija energično uđe u reforme što će biti najbolji signal investitorima i onima koji su spremni da ulažu u Srbiji da se situacija stabilizuje", kaže Savić.

    "To treba uraditi što pre, imamo jasne signale da su naše javne finansije te od kojih treba početi sa ozbiljnim rezovima i na nosiocima ekonomske politike je da što pre preduzmu mere", zaključuje Savić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE