Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ECB zadržala referentnu kamatnu stopu na rekordnom minimumu

    Evropska centralna banka ostavila je nepromenjenu referentnu kamatnu stopu na 0,50 odsto, što je istorijski minimum na koji je spuštena u maju.

    Prošlog meseca ECB je spustila kamatnu stopu na 0,5 odsto sa 0,75 odsto, što je bilo prvo smanjenje za deset meseci.

    Odluka o tome da se dalje ne spušta kamatna stopa doneta je u jeku recesije u 17 članica evrozone. Ipak, za ekonomiste ona nije bila iznenađenje jer nisu očekivali da će banka donositi nove mere ovog meseca.

    Bruto domaći proizvod u zemljama evrozone pao je 0,2 odsto u prvom kvartalu ove godine, što je pad u šestom kvartalu zaredom.

    ECB je prognozirala da će privreda početi ponovo da raste u drugoj polovini godine, ali postepeno. Protivrečni ekonomski indikatori međutim dovode u sumnju ocenu da će do tada početi oporavak.

    Stopa nezaposlenosti od 12,2 odsto u evrozoni najviša je od kada je formirana evropska monetarna unija 1999. godine, što povećava pritisak da se pronađu mere koje će podstaći oporavak.

    Odluka ECB-a objavljena je neposredno pošto su obelodanjeni podaci o stopi nezaposlenosti u  Francuskoj od 10,8 odsto u prvoj polovini ove godine, što je najviši nivo od 1998. godine u toj zemlji. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE