Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Revizija CEFTA problem za domaću duvansku industriju

    Šest meseci se vode intenzivni pregovori između Evropske komisije i Vlade Srbije o reviziji prelaznog trgovinskog sporazuma, a glavni problem je u oblasti cigareta, gde se zbog ulaska Hrvatske u EU, od Srbije traži uvođenje kvote od 1.625 tona godišnje.

    Od pomenutih 1.625 tona godišnje, uvoz od 25 tona bio potpuno oslobođen carine, dok bi se 1.600 tona carinilo po stopi od 15 odsto.

    Time bi se, kako EU tvrdi, omogućilo nesmetano funkcionisanje "tradicionalnih trgovinskih tokova" između Hrvatske i Srbije. Inače, regularna carinska stopa za cigarete koje se iz EU uvoze u Srbiju iznosi 57,6 odsto, dakle, daleko iznad predloga koji je sada na stolu.

    Direktor za korporativne i regulatorne poslove za CEFTA region i član borda direktora kompanije British American Tobacco SEE d.o.o. (BAT) Srđan Lazović, podseća da je postojeći carinski režim sa EU usvojen tokom pregovora o potpisivanju CEFTA sporazuma 2006. godine.

    Ne vidimo apsolutno nijedan opravdan razlog zašto bi se, ulaskom Hrvatske ili bilo koje druge zemlje u EU, ta ustanovljena pravila igre menjala. Uz to, postojeći spoljnotrgovinski režim u oblasti duvanskih proizvoda je jedini preostali mehanizam koji garantuje održivost domaće proizvodnje cigareta.

    Ukoliko budu uvedene kvote ili date neke druge koncesije flagrantno bi se narušio ustanovljeni regulatorni okvir, što bi imalo ogromne negativne posledice po domaću duvansku industriju, koja je, inače, jedan od najstabilnijih sektora srpske ekonomije.

    Prvo, ta kvota bi važila za EU, a ne isključivo za Hrvatsku, pa bismo mogli da je koristimo i svi mi koji danas imamo fabrike u Srbiji.

    Ali, ako se ovakve stvari dešavaju industriji koja je toliko uložila u Srbiju, šta onda drugi, uslovno rečeno "manji" investitori, mogu da očekuju? Na kraju, ovo nije samo pitanje kvote, nego principa, odnosno kredibiliteta države prema industriji koja je, do današnjeg dana, jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji. 

    A postavlja se i pitanje je zašto bismo kao država bili "prinuđeni" da, zbog jedne birokratske floskule, sada eventualno gasimo bilo koje radno mesto u Srbiji zarad očuvanja postojećih ili otvaranja novih u Hrvatskoj, Rumuniji, Mađarskoj ili Poljskoj? Zašto bi Srbija uvozila cigarete kada ih sama proizvodi i povećavala spoljnotrgovinski deficit?

    Prošlogodišnje povećanje akciza i PDV dovela su do porasta crnog tržišta, što je dovelo do pada legalnog tržišta cigareta od 10 odsto i do automatskog pada državnih prihoda za minimum sedam milijardi dinara na godišnjem nivou. Sada je na svima, a prvenstveno državi, da suzbiju ovu pojavu.  

    Srbija je u mnogim elementima akcizne politike već usaglašena sa EU, a dalje usaglašavanje podržavamo, ali samo ukoliko je to postepeno i u skladu sa kupovnom moći potrošača.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE