Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pola milijarde evra šverca iz Mađarske

    Gotovo dva odsto domaćeg BDP odlije se kroz šverc iz Mađarske i transferne cene velikih kompanija, a samo tokom prošle godine u Srbiju je iz Mađarske ušlo robe u vrednosti od 578 miliona evra, za koju nisu plaćeni PDV i carina, pokazuje istraživanje sajta Makroekonomija.

    Veliko odstupanje registrovanog od stvarnog uvoza, pored energetike, lekova i putničkih vozila, odnosi se i na hranu, kozmetiku, razne aparate… Najveća odstupanja su kod električne energije, i to 211,2 miliona evra, nafte 30,7 miliona evra, raznih medikamenata i lekova 33,2 miliona.

    Naši građani najčešće kupuju u Mađarskoj u bitno većoj vrednosti u odnosu na carinski registrovanu robu u svojim zemljama, objašnjava ekonomista Miroslav Zdravković.

    Kada naši građani kupe robu u Mađarskoj, na carini mogu da dobiju povraćaj mađarskog PDV. Tada mađarska carina registruje robu oslobođenu od PDV kao izvoz iz Mađarske. I dok je u Srbiji isplativo prošvercovati kupljenu robu, u Mađarskoj ostaje trag da je tamo kupljena.

    Iako većina građana veruje da su visoke marže razlog ogromnoj razlici u ceni između proizvoda u Mađarskoj i kod nas, Zdravković tvrdi da te velike razlike, na primer, elektronike, nisu posledica ogromnih marži, već drugih ulaznih troškova.

    Za analizu ulaznih cena trebalo bi na prvom mestu gledati indirektne troškove. Na primer, za sve što se uvozi potrebno je platiti pozamašnu sumu za proveru kvaliteta, što u zemljama u Evropi nije potrebno, a tu su i firmarine, povećani doprinosi, cene komunalnih usluga i drugo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE