Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Deficit pod kontrolom, veći problem je nezaposlenost

    Stabilizacija budžeta, štednja u javnom, a podsticaj investicija u privatnom sektoru, jedne su od osnovnih mera za ostvarenje primarnog cilja, a to je održivi privredni rast, kaže ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić poručujući da, ako neko može bolje, neka ga slobodno zameni.

    Plate u javnom sektoru i penzije, nakon aprilskog rasta od dva odsto, porašće dodatnih 0,5 odsto u oktobru, kako je i bilo predviđeno. U narednoj godini moći će da porastu još 1,5 odsto i to je maksimum koji budžet može da izdrži, kaže Dinkić u intervjuu za Politiku.

    U narednom periodu moraju se podstaći investicije privatnog sektora, kako bi se ubrzao privredni rast, dok javni sektor mora da štedi.

    Vlada će učiniti sve da se privreda rastereti kako bi se povećala zaposlenost, da se ukinu nepotrebne birokratske procedure, a da se javni sektor racionalizuje i postane znatno efikasniji, kaže ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, povodom najavljenih antikriznih mera.

    On kaže da nije tačno da vladajuća koalicija uopšte nije predložila ozbiljnije mere. Pored stabilizacije budžeta i smanjenja rashoda za oko 40 milijardi dinara, predložili smo i završetak restrukturiranja preostalih 175 bivših društvenih preduzeća sa preko 50 hiljada zaposlenih u narednih godinu dana, koja državu koštaju preko 700 miliona evra.

    Predvideli smo dodatne četiri milijarde dinara za tranzicioni fond, kako bi zaposlenima u tim preduzećima obezbedili odgovarajući socijalni program.

    Na kraju godine, budžetski deficit na republičkom nivou biće 4,7 odsto BDP i biće za oko 1,5 odsto BDP niži nego prošle godine, što je značajno smanjenje.  

    Nije tajna da sam želeo da deficit bude još niži, ali mora se imati u vidu da smo mi koaliciona vlada, da neki od mojih predloga za dodatne uštede nisu prihvaćeni i da je ovo očito maksimum u postojećim okolnostima.

    Primarni cilj ekonomske politike koju vodimo je održivi privredni rast. Za razliku od prošle godine kada je Srbija bila u recesiji u sva četiri kvartala uzastopno, ove godine ćemo imati privredni rast između 2 i 3 odsto, što sigurno nije dovoljno, ali je više od planiranog. Izvoz je u prva četiri meseca porastao čak 24 odsto, dok je spoljnotrgovinski deficit smanjen za jednu petinu.

    Prvi put u poslednjoj deceniji izvoz će, uz poljoprivredu, biti osnovni generator rasta BDP. U aprilu je postignut istorijski rekordan izvoz, a rast industrijske proizvodnje u prva četiri meseca bio je 5,3 odsto. Inflacija je u padu i u prvih pet meseci iznosi svega dva odsto. Sve to nije dovoljno da bi građani osetili poboljšanje, ali svakako predstavlja ozbiljno ohrabrenje.

    Neka me slobodno zameni svako ko misli da u ovako teškim okolnostima može bolje od ovoga, poručuje Dinkić, uz konstataciju da gotovo da nema zemlje u Evropi koja zbog krize nije primorana da rebalansira svoj budžet.

    Najvažnije je da je deficit pod kontrolom i da imamo sredstva da ga isfinansiramo. Mnogo veći problem od budžetskog deficita je visoka nezaposlenost. Srbiji treba rast BDP od pet do šest odsto godišnje, da bi građani osetili boljitak u standardu. To je gotovo nemoguće ostvariti sve dok je evrozona u koju najviše izvozimo u recesiji.

    Reforma predimenzioniranog javnog sektora je izuzetno teška odluka i za nju je potreban politički konsenzus. Svi politički partneri u vladi moraju da se slože oko toga. Do jeseni bi trebalo da bude napravljen predlog za racionalizaciju javnog sektora, koja bi onda bila sprovedena od sledeće godine.

    Kada je u pitanju Telekom, Dinkić kaže da nije sigran da je ta kompanija sposobna da uvodi nove kvalitetnije usluge i dodatnim velikim investicijama prati Telenor i VIP na tržištu.

    Novac od prodaje državne imovine vlada svakako neće dozvoliti da se proćerda, već bi se koristio isključivo za privredni razvoj i otplatu skupih kredita iz prethodnog perioda, zaključio je Dinkić.

    Pročitajte i>>>Dogovorene bolne, ali neophodne mere

    Pročitajte i>>>Dinkić: Ne razmišljamo o bankrotu

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE