Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prodaja Mercatora ‘znak za uzbunu’ u Srbiji?

    U Srbiji će u trgovinama hrvatskog Agrokora, pošto preuzme slovenački Mercator, biti manje robe domaćih dobavljača, upozorio je danas državni sekretar u Ministarstvu trgovine Srbije Dragovan Milićević.

     

    >>>> Agrokor: I dalje ćemo štititi interese proizvođača iz Srbije

    "Spajanjem trgovina u vlasništvu Agrokora i Mercatora u Srbiji, biće zatvorena vrata domaćim proizvodjačima. Veliki deo prozvoda dolaziće iz matičnih zemalja, što je normalno, jer oni nisu tu da razviju srpsku privredu nego svoju", rekao je Milićević agenciji Beta.

    >>>> Agrokor i Mercator zajedno će ostvarivati 7 mlrd evra

    On je dodao da je takva situacija "znak za uzbunu" i da moraju da budu preduzete mere za dolazak drugih trgovinskih lanaca u Srbiju. "Jedini lek je da dodje nekoliko moćnih lanaca koji bi razbili sadašnje stanje", ocenio je Milićević.

    Agrokor je 14. juna potpisao ugovor o kupovini 53,12 odsto akcija Mercatora. U Srbiji je u sastavu Agrokora maloprodajni lanac Idea, a u vlasništvu Mercatora su trgovine Roda.

    >>>> Šta posle kupovine Mercator-a?

    Po proceni Milićevića, Agrokor će nakon preuzimanja Mercatora u Srbiji imati oko 36 odsto udela na tržištu trgovine, i to u početku neće imati veći uticaj na cene.

    "Nakon što Agrokor preuzme Mercator, taj trgovinski lanac i Delhaize imaće oko 73 odsto tržišnog učešća u Srbiji", rekao je Milićević.

    On je ocenio da po Zakonu o zaštitu konkurencije Agrokor neće imati problema da dobije dozvolu za pripajanje, jer će preuzimanjem Mercatora imati manje od 40 odsto učešća na tržištu, što je granica za utvrdjivanje monopolske pozicije.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE