Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svetska banka predvidja blagi ekonomski oporavak JI Evrope

    Zemlje Jugoistočne Evrope imaće rast bruto domaćeg prozivoda od 1,7 odsto u 2013, posle pada od 0,6 odsto prošle godine, navedeno je u najnovijem ekonomskom izveštaju Svetske banke za region koji je danas predstavljen.

    Na ekonomski oporavak regiona najveći uticaj imaće očekivani rast BDP-a u Srbiji od dva odsto, jer privreda Srbije učestvuje sa 45 odsto u privredi regiona.

    U izveštaju Svetske banke prognozirano je da će zemlje evrozone ostati u recesiji u 2013. godini, što će učiniti neisvesnijim ekonomski oporavak zemalja regiona.

    U nekim zemljama Jugoistočne Evrope ekonomski oporavak usporavaju i otežavaju problematični krediti, nedovoljan rast kreditne aktivnosti i spora fiskalna konsolidacija.

    Kako se navodi u izveštaju, pokretači oporavka su rast proizvodnje električne energije, poljoprivredne proizvodnje, i izvoza.

    Ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović je novinarima u kancelariji te finansijske institucije u Beogradu rekao da je moguće da privredni rast u Srbiji u ovoj godini bude i iznad dva odsto, a da će direktne strane investicije biti jedna milijarda evra, ako ne budu prodate neke velike kompanije poput Telekoma.

    Za Srbiju je, prema njegovim rečima, značajno da produži ročnost zaduživanja i smanji budžetski deficit, kako bi bila što manja potreba za novim zaduživanjima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE