Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vodeće stranke Evropskog parlamenta odbacile budžet EU

    Vodeće stranke u Evropskom parlamentu odbacile su predlog sedmogodišnjeg budžeta Evropske unije od 960 milijardi evra koji bi trebalo da stupi na snagu 2014.

    Time su povećani problemi za 27 članica Unije koje za period 2014-2020 su od jeseni pokušavale da sastave budžet usred ekonomske krize tokom koje su mnoge evropske zemlje zapale u recesiju pokušavajući da se izbore s prevelikim dugovima.

    Demohrišćani, socijalisti i liberali poručili su danas da ne mogu potpuno da podrže provizioni sporazum koji je bio postignut u sredu, a izvestilac Evropskog parlamenta za budžet Rajmer Bege podneo je ostavku navodeći da su predloženi finansijski elementi "ništa drugo do manipulacija".

    Vođe EU o restriktivnom budžetu za naredni sedmogodišnji period usaglasile su se u februaru, ali budžet ne može biti usvojen bez odobrenja Evropskog paralamenta koji je tražio više sredstava i veći uticaj na primenu budžeta.

    Razgovori o budžetu trajali su mesecima – pre nego što je postignut u februaru.

    Sa jedne strane, zemlje poput Velike Britanije tražile su manji budžet kako ni se smanjio teret za državne blagajne u vreme štednje, dok su druge, poput Francuske, insistirale da baš ekonomska kriza ističe potrebu za snažnijim vezama.

    Nezavisno od državnih budžeta, budžet EU je delimično zamišljen i da uravnoteži razvoj privrede članica EU, izdvajanjem sredstava za siromašnije zemlje. EU je finansirala stotine hiljada projekata, od uvođenja širokopojasnih mreža do usavršavanja mreža puteva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE