Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oprezne prognoze oko roda pšenice

    Na pojedinim parcelama u Vojvodini počela je žetva pšenice, a ratari i stručnjaci imaju veoma različite prognoze o prinosima.

    Dok stručnjaci najavljuju rod veći od 2,5 miliona tona i više od 4,5 tona zrna po hektaru, ratari kažu da je pšenica polegla od kiše i nevremena, pa će biti veoma veliki uspeh ako dobiju čak i prosečan rod.
    Najavljena cena u žetvi, 16 dinara po kilogramu, dodatno ih onespokojava.

    Pšenica, koja je u Srbiji jesenas sejana na više od 590.000 hektara je, kako objašnjava dr Novica Mladenov, sa Odeljenja za strna žita, novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, ulazi u fazu voštane zrelosti, tako da bi nagli rast temperature mogao da napravi štetu.

    Svakako je jasno da će oni ratari koji su primenjivali punu agrotehniku, imati solidan rod, ali, oni koji su se pouzdali samo u "božju pomoć", ne treba da se nadaju nekom ozbiljnijem prinosu.

    Sa druge strane, Vojislav Malešev, ratar iz Kaća, kaže kako nikad nije toliko uložio u pšenicu, kao ove godine, a nikad nije imao slabiji rod.

    Žito je ove godine tri puta polegalo, pa i pored toga što sam primenio sve agrotehničke mere, ne nadam dobrom rodu, kaže Malešev.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE