Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sedam miliona dolara za razvoj preduzetništva

    U Vladi Srbije potpisan je ugovor na osnovu koga će mala i srednja preduzeća i preduzetnici dobiti ukupno sedam miliona dolara za razvoj svog poslovanja i unapređenje konkurentnosti.

    Sredstva su namenjena korisnicima iz 12 opština juga i jugozapada Srbije, a projekat će se realizovati u naredne četiri godine.

    Ugovor su potpisali direktorka misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji Suzan Fric i direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj Ivica Eždenci. Potpisivanju ugovora o realizaciji Projekta za razvoj privatnog sektora prisustvovali su ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović i ambasador SAD-a u Srbiji Majkl Kirbi.

    Kalanović je ukazala na izuzetan značaj ovog projekata, jer će doprineti jačanju onih na koje moramo da se oslonimo u narednom periodu, a to su mala i srednja preduzeća i preduzetništvo. Ovaj projekat upravo pogađa tu metu, i pokazaće koliko smo spremni da u narednom periodu podižući konkurentnost, jačamo delove Srbije gde je nezaposlenost najveća, a realni sektor najranjiviji i najslabiji, podvukla je Kalanović.

    Ministarka je istakla da Srbija mora ozbiljno da podigne realni sektor i mogućnosti punjenja budžeta, kako bi mogla da u narednom periodu ima i održiv sistem javnih finansija i bolji standard za građane.

    Kalanović je naglasila da je potpisivanje ovog sporazuma još jedan dokaz uspostavljanja većeg međusobnog poverenja, bolje saradnje i podrške između Vlade Srbije i SAD, podsetivši da je pre dva meseca potpisan memorandum koji je predstavljao okvir za današnji ugovor. Ona je istakla da je za razvoj privatnog sektora u okviru ovog programa definisan budžet u naredne dve godine koji iznosi nešto više od četiri miliona dolara.

    Ambasador Kirbi izrazio je zadovoljstvo zbog načina na koji su američka vlada i USAID osmislile ovaj projekat, istakavši da je ovo prilika da Vlada Srbije pokaže da kapacitete koje je izgradila mogu da posluže da bude veliki i dobar partner američkoj vladi.

    "Ovo predstavlja i priznanje Nacionalnoj agenciji za regionalni razvoj da ima kapacitete da sprovede ovaj projekat", naglasio je Kirbi, dodajući da su svi učesnici u projektu ozbiljni po pitanju regionalnog razvoja, posebno ekonomski osiromašenih oblasti, kao što su jug i jugozapad Srbije.

    Eždenci je precizirao da će krajnji korisnici ovog programa biti preduzeća iz Vranja, Leskovca, Preševa, Bujanovca, Medveđe, Raške, Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Priboja, Prijepolja i Nove Varoši.

    On je ukazao da će najpre biti identifikovani sektori koji su najznačajniji i mogu biti najperspektivniji za izvoz, a zatim će biti odabrano 120 malih i srednjih preduzeća, kojima će biti pružena pomoć za povećanje proizvodnje i izvoza, bolje poslovanje i otvaranje novih radnih mesta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE