Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BIZLife konferencija: Država diskriminiše domaće proizvođače lekova

    Uvoznici lekova su u prednosti u odnosu na domaće proizvođače koji na uvoz repromaterijala plaćaju PDV od 20 odsto a na gotov lek, osam odsto, rekao je između ostalog na drugom panelu BIZLlife konferencije ’Budućnost zdravstva i farmaceutske industrije u Srbiji’, Vekoslav Šošević, sekretar Udruženja za hemijsku i farmaceutsku industriju u Privrednoj komori Srbije.

    Istakavši da farmaceutska industrija godišnje uplaćuje oko 50 miliona evra u budžet Srbije, Šošević je naveo da bi trebalo raditi na snaženju domaće industrije koja na tržištu učestvuje sa oko 55 odsto lekova. Prošle godine,izvoz celokupnog sektora bio je 170 milioa evra a godišnji rast industrije je oko 10 odsto. S timu vezi Šošević je podsetio da prošlogodišnja dugovanja države od čak 250 miliona evra.

    BIZLife konferencija: Uvesti konkurenciju u zdravstvoBIZLife konferencija: Uvesti konkurenciju u zdravstvo

    U kontekstu likvidnosti govorilo se i o odnosu države prema privatnim apotekama koje za razliku od državnih čekaju na plaćanje kod Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje 150 dana (državne 60 dana) .

    „Uz to, mi veledrogerijama moramo da plaćamo u roku od 40 do 60 dana a državne mogu u roku od 150 dana“, kazao je Dragutin Rajevac, predsednik Skupštine Saveza privatnih apotekara.

    I to nisu svi problemi farmaceutske industrije ali i struke koji su otvoreni na panelu pod nazivom „Farmaceutska industrija na kolenima“.  Pokrenuto je i pitanje stručnosti onih koji rade kao apotekari baš kao i rokovi za registraciju lekova koji su i po priznanju nadležnih iz Agencije za registraciju lekova, predugi. 

    Foto: Jelena Vučetić

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE