Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bankrot Alpine izazvaće seriju bankrota?

    Privredna komora Austrije traži hitan konjukturni program podsticaja, jer strahuje da bi objavljeni bankrot i u Srbiji veoma angažovane građevinske firme Alpine mogao da izazove seriju bankrota njenih dobavljača i kooperanata, ali još zvanično nije potvrđeno da se taj bankrot odnosi i na beogradski ogranak austrijske firme.

    Poverioci druge po veličini austrijske građevinske firme FCC-Alpine sastaće se prvi put 4. jula i tada će im biti ponuđeno 20 odsto potraživanja na dve godine. Vodeći austrijski list Di Presse tvrdi da nemaju sva Alpinina društva probleme i da će bankrot pogoditi 6.500 od ukupno oko 15.000 direktno u njoj zaposlenih, od kojih 4.900 u samoj Austriji.

    Pročitajte i >>>Bankrot austrijske firme koja je gradila Bešku

    Još uvek se ne zna kakva je sudbina Alpinine firme u Beogradu. Beogradska firma, koja je veoma angažovana na mnogim velikim projektima u Srbiji pa i Koridoru 10, prošlu je godinu okončala sa gubitkom od 765,8 miliona dinara, a broj zaposlenih je smanjila za gotovo polovinu sa 150 na 90.

    Pročitajte i >>> Koridori Srbije traže zvaničnu informaciju o statusu Alpine

    Država Srbija čeka da bude zvanično obaveštena o bankrotu, pa da vidi šta će preduzeti. Kako Danas saznaje u Vladi Srbije, deonicu Koridora 10 na kojoj radi Alpine finansira Svetska banka, tako da će sada "jednostavno biti promenjen izvođač".

    Goran Rodić iz Saveza građevinskih inženjera i tehničara Srbije smatra da država treba vrlo brzo da reaguje jer Alpine radi na vrlo delikatnoj deonici Koridora 10, na kojoj se, tvrdi Rodić, već kasni. Ukoliko postoji validna garancija Alpine za ovaj posao, smatra Rodić, država bi trebalo hitno da reaguje protestujući tu garanciju, raskidajući ugovor i uvodeći odmah novog, po mogućstvu domaćeg, izvođača u posao kako radovi ne bi bili odlagani.

    FCC-Alpine u Austriji u problemima je već duže od godinu dana, a kako piše Di Prese, prošlu godinu je završila sa gubitkom od 450 miliona evra. Poslovne banke su Alpine u martu otpisale 150 miliona evra, a španski vlasnik, i sam u velikim problemima, ulio je u nju 250 miliona evra, ali se ispostavilo da nedostaje još 400 miliona. Bankrot je bio neizbežan. Austrijska štampa tvrdi da su Alpine u probleme gurnuli poslovi u jugoistočnoj Evropi i Nemačkoj.

    Pojedinačno najveći poverioci Alpine su Erste bank i Bank Austria (450 miliona evra), a garanciju od 150 miliona evra dala joj je i austrijska država, koja će tako izgubiti oko 120 miliona evra. Ali firma je svojevremeno, u nemogućnosti da zadovolji bankarske uslove za kredite, u tri navrata 2010. godine emitovala korporativne obveznice u vrednosti od 290 miliona evra koje su uglavnom kupovali mali ulagači, investitori sa iznosima od 5.000 do 20.000 evra, pa ti mali i preovlađuju među oko 8.000 ojađenih poverilaca Alpine.

    I u već višegodišnjom krizom pogođenoj Evropskoj uniji, Austrija važi za uzornu ekonomiju, sa tako niskom stopom nezaposlenosti na kojoj joj mogu pozavideti sve evropske države, ali broj dobavljača i kooperanata Alpine je impozantan i sad se strahuje da bi narednih nedelja i meseci Austriju mogao da zahvati talas bankrota, izazvanih ovim objavljenim prošle srede. Izjava predsednika Privredne komore Austrije Kristofa Lajtla da je "led na kome austrijske firme rade postao veoma tanak" i njegov zahtev da država priskoči u pomoć, veliko je iznenađenje za sve poštovaoce koncepta austrijske ekonomije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE