Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatskoj će trebati pomoć Brisela

    Verovatnije je da će san o Evropi za mnoge Hrvate čak postati noćna mora, više od polovine mladih  nema posao, stopa nezaposlenosti je 20 posto, a jaka konkurencija iz EU će mnoga zastarela preduzeća oterati u propast, piše nemački Der Spiegel.

    Ovonedeljdno izdanje Der Spiegel donosi tekst pod naslovom "Nepozvani gost" u kom analizira ulazak Hrvatske u EU. S jedne strane se ističe kako će nemačke firme profitirati od 4,4 miliona novih potencijalnih kupaca, ali istovremeno se procenjuje da sama Hrvatska neće kratkoročno imati koristi od članstva.

    Mnoge hrvatske firme su nekonkurentne na evropskom tržištu zbog relativno visokih plata i slabog investiranja. Istovremeno se citira analiza Deutsche Bank, prema kojoj bi Hrvatska mogla srednjeročno imati koristi od članstva u Uniji ukoliko sprovede nužne strukturne reforme.

    Autor nemačkog nedeljnika takođe smatra da Hrvatska premalo iskorištava svoje potencijale i spominje još uvek nerešeni problem korupcije, glomazan javni sektor i mnoge neobrađene poljoprivredne površine.

    I što se tiče turizma citiraju se stručnjaci koji smatraju da bi Hrvatska u toj grani mogla dobro zarađivati i izvan sezone. Uglavnom, autor zaključuje da je jedno sigurno: Hrvatskoj će trebati pomoć iz Brisela.

    Bojazni nemačkih poreskih obveznika da će morati izdvajati za pomoć Hrvatskoj pokušao je u intervjuu u ovonedeljnom izdanju nemačkog nedeljnika Focus umiriti hrvatski premijer Zoran Milanović.

    Mi vas ništa ne koštamo! Naprotiv, dođite i zaradite novac na nama!, poručio je Milanović nemačkim građanima. On je takođe naglasio da se Nemačka ne mora bojati ni najezde hrvatskih radnika na njeno tržište rada ističući da su oni visokokvalifikovani već otišli.

    A na pitanje gde vidi šanse za hrvatsku privredu, Milanović je odgovorio: U turizmu, ekološkoj poljoprivredi, transportu, mašinstvu, brodogradnji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE