Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koridori: Novi tender bi trajao šest-sedam meseci

    Koridori Srbije još nisu zvanično obavešteni da je austrijska građevinska firma Alpine bankrotirala, iako u odgovoru listu Danas tvrde da su „u neprekidnoj komunikaciji sa svim relevantnim učesnicima u postupku, kako sa međunarodnim finansijskim institucijama, tako i sa nadzornim organom nad izvođenjem radova i nadležnim institucijama Republike Austrije“.

    „U slučaju da bude potrebno da se sprovede nova tenderska procedura, ona će trajati između šest i sedam meseci i ne postoji mogućnost da se tenderske procedure koje su okončane koriste za zaključivanje novih ugovora“.

     

    Danas je, naime, pitao da li postoji mogućnost da posao dobije drugoplasirana firma sa tendera koji je svojevremeno dobila Alpina ili, eventualno, neko od podizvođača.

     

    Koridori Srbije preciziraju da je „izrada predloga instrukcija od strane nadzornog organa kao i provera pravno-finansijskog statusa Alpine Bau GmbH prema zakonima Austrije još u toku“, što bi trebalo da znači da je Alpine još u poslu.

     

    Ali u kontekstu potpisanih ugovora, navodi se u odgovoru, „Koridori Srbije preduzimaju sve neophodne aktivnosti sa ciljem zaštite interesa Republike Srbije kao investitora“. Sem napred pomenute intenzivne komunikacije, ne navodi se koje su to neophodne aktivnosti.

     

    Za to vreme je u Austriji, kako javljaju mediji u toj zemlji, doneta odluka o hitnoj prodaji tamošnjih gradilišta Alpine kako poslove ne bi napustili dobavljači i kako bi se zaštitili radnici.

     

    Ne obazirući se na upozorenja stručnjaka da zbog bankrota jedne firme ne bi trebalo da menja svoju ekonomsku politiku u izbornoj godini i plan da svoj budžetski deficit do 2016. svede na nulu, Vlada Austrije je hitno usvojila konjunkturni program od 1,6 milijardi evra prioritetno namenjenih podsticanju stanogradnje, ali i zaštiti od poplava i brizi o deci.

     

    Prema tom programu, država će do 2016. godine obezbediti 800 miliona evra živog novca, već ove godine 161 milion, i još toliko u vidu efekata raznih predviđenih podsticajnih mera.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE