Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brz razvoj obnovljive energije

    Obnovljivi izvori, kao sektor energetike koji se najbrže razvija, do 2016. će biti drugi najveći izvor električne energije, a zemlje u razvoju sve više koriste vetar, sunce i hidroenergiju zbog povećane potražnje, ali i zbog rešavanja problema sa zagađenjem.

    Troškovi obnovljive energije sada su manji od troškova tradicionalnih izvora energije poput uglja, prirodnog gasa i nafte, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

    Obnovljiva energija je sektor energetike koji se najbrže razvija i očekuje se da će se u narednih pet godina proizvodnja iz svih obnovljivih izvora, uključujući hidro izvore, povećati za 40 odsto. Do 2018. činiće četvrtinu energije u svetu, dok je 2011. to bila petina.

    Pročitajte i>>>Očekuje se 1,5 milijardu evra za obnovljive izvore

    Energija dobijena iz vetra, sunca, geotermalnih izvora, kao i iz biljaka, odnosno ne-hidronergetiskih izvora, što ekolozi smatraju prihvatljivijim, takođe će brže rasti. Energija iz tih izvora će do 2018. činiti osam odsto energije u svetu dok je 2011. to bilo četiri odsto.

    Ipak, u razvijenim zemljama je prošle godine došlo do smanjenja subvencija za obnovljivu energiju, navodi IEA, u čijem izveštaju iz aprila meseca se navodi da energija u svetu danas nije čistija nego pre 20 godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE