Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kirby: Srbija da se odmah priprema za konkurenciju u EU

    Ambasador SAD u Srbiji Michael Kirby izjavio je danas da Srbija mora odmah da počne pripreme da bi njena privreda mogla da izdrži konkurenciju nakon ulaska u EU.

    "Vlada Srbija mora da stvori viziju o tome kakvu ekonomiju želi da ima za deset ili 15 godina", rekao je Kirby na skupu u Beogradu "Srbija na putu ka EU-uticaj na ekonomiju".

    Po rečima ambasadora SAD, ta vizija bi trebalo da sadrži stav o tome gde će biti ekonomija, u koje oblasti treba investirati i kako zaposliti radnu snagu i pripremiti novu generaciju radnika, s pravim znanjima i veštinama.

    Kirby je kazao da će na duge staze ulazak Srbije u EU naterati srpsku ekonomiju da bude efikasnija i globalno konkurentna, jer ulazak u EU ne znači samo pristup evropskom tržištu, već da će i kompanije iz EU doći na srpsko tržište.

    Kako je ocenio, dve prepreke Srbije za bolju konkurentnost su nedostatak inovacija i razvoja radne snage i zbog toga mora da se reformiše obrazovanje i postavi dijalog izmedju biznisa i nauke.

    "Politika je veoma bitna u Srbiji, ali je budućnost svakog gradjanina zasnovana na ekonomskoj snazi države", kazao je Kirby i dodao da SAD podržavaju Srbiju na evropskom putu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE