Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neizbežan bankrot Detroita?

    Nekadašnja "dika" američke auto-industrije, grad Detroit nalazi i dalje je na rubu finansijske propasti, i skoro sigurno će u narednom periodu proglasiti bankrot, čime će postati najveći grad u Sjedinjenim Američkim Državama koji je to učinio.

    Trenutni deficit gradskog budžeta iznosi oko 380 miliona dolara, ali se procenjuje da je dugoročni dug veći od 17 milijardi dolara.

    Pročitajte i >>> Zašto je sve više gradova i regiona pred banktorom?

    Vlast savezne države Mičigan, gde se Detroit i nalazi, postavila je Kevina Ora na mesto menadžera za krizne situacije, u pokušaju da u poslednjem trenutku grad spasi od propasti. Njegova prva odluka je bila da poveriocima ponudi manje od deset centi po dolaru za neplaćene dužničke obaveze grada, kao što su neosigurane obveznice i deo neosiguranih penzijskih obaveza. Procenjuje se da je njihova ukupna vrednost veća od 11 milijardi dolara.

    Or je to predstavio na sastanku sa 180 predstavnika osiguravača obveznica, penzionih fondova, sindikalnih organizacija i drugih kreditora. On je najavio i da grad sada neće platiti 39 miliona neosiguranog duga, da bi sačuvao novac za policiju, vatrogasce i ostale javne servise za svojih 700 hiljada stanovnika.

    Procene govore da u ovom trenutku više od 42 odsto troškova koje Detroit ima na godišnjem nivou ide za plaćanje obveznica, penzija, zdravstvenog osiguranja i sličnih stvari.

    Prema navodima kriznog menadžera, ako bi grad nastavio da vodi dosadašnju politiku, do 2017. godine bi taj procenat narastao na 65 odsto.Njegov tim smatra da će predložene mere rešiti fiskalne probleme grada, ali su spremni i za tužbe kreditora koji ne budu zadovoljni predloženim merama.

    Mediji objašnjavaju da do ovakve situacije nije došlo preko noći, već je rezultat višedecenijskog poslovanja u kome je gradska uprava uzimala obveznice po visokim kamatnim stopama da bi pokrila rupe u budžetu.

    "Ne možemo više da pozajmljujemo novac, počeli smo da ga pozajmljujemo iz naših penzionih fondova", rekao je Or.

    Da gradu ozbiljno preti bankrot smatraju finansijski eksperti Jack Dorer i Richard Larkin.

    Dorer, koji je jedan od vodećih ljudi u korporaciji Moody’s, koja daje ocene kreditnih rejtinga, kaže da je pozicija Detroita specifična u odnosu na ostale gradove koji se nalaze pred eventualnim bankrotomi. On i direktor kompanije Eaton Vance Management Tom Mckold smatraju da je šansa da će Detroit bankotirati "skoro 100 odsto".

    Prvi čovek "kriznog" Detroita, međutim, šanse stavlja u ravan 50 prema 50 odsto. Mediji ističu da je vlast u Mičigenu ostala "nema" nakon Orovih predloga za rešenje finansijske krize.

    Advokat James Spioto, koji vodi grupu "Chapmen i Cutler" iz Čikaga, koja se bavi proglašenjem bankrota, kaže da su i drugi gradovi, kao Njujork, Klivlend ili Filadelfija imali probleme, ali nisu proglasili bankrot, već su svoje dugove reprogramirali.

    "Još je rano da se donese zaključak. Bankrotstvo je skupo, oduzima vreme i često ne dovede do željenih rezultata", zaključio je ovaj advokat.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE