Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH: Proizvođači mleka najavljuju blokadu carinskih terminala

    Proizvođači mleka i mlečnih proizvoda iz BiH najavili su blokadu carinskih terminala u slučaju da se uskoro ne reši spor oko izvoza u Hrvatsku i zemlje EU nakon 1. jula budući da vlasti BiH nisu ispunile uslove za izvoz ovih prozvoda u EU, objavio je u četvrtak "Glas Srpske" iz Banje Luke.

    Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba potvrdio je da se u Hrvatskoj neće moći izvoziti mleko i mlečni proizvodi od 1. jula jer BiH nije uspostavila puni sistem nadzora proizvodnje mleka.

    "Mi nismo na evropskim popisima, tako da naši proizvođači neće moći izvoziti dok ne budemo na tim popisima i na tome radimo. Nezahvalno je prognozirati kada bi ovo pitanje moglo biti rešeno, jer zavisi i od toga kada će evropska inspekcija doći ovde", rekao je Kalaba za Glas Srpske.

    Objasnio je da je Evropska komisija dopustila da se proizvodi iz BiH koji se izvezu do 1. jula u Hrvatsku mogu prodavati do 1. jula iduće godine.

    Predsednik Udruženja poljoprivrednika i mlekara Republike Srpske Vladimir Usorac izjavio je da će blokirati carinske terminale ukoliko se u roku od 30 dana ne bude rešio ovaj problem te se ugrozi proizvodnja mleka u BiH.

    "Onog trenutka kada u skladištima bude ostao višak mleka mi ćemo zatvoriti terminale i to su im najavili i proizvođači iz Republike Srpske i iz Federacije BiH", naglasio je Usorac.

    Potpredsednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić istakao je da problemi s Hrvatskom mogu doneti gubitak, ali i dobit za domaće proizvođače.

    "Ako u nekom dužem razdoblju ne budemo mogli izvoziti te proizvode u Hrvatsku izgubićemo oko 100 miliona evra. S druge strane, tu se otvara i prilika za naše proizvođače na domaćem tržištu s obzirom na to da će proizvodi iz Hrvatske sigurno poskupeti za 20 posto", rekao je Bojić.

    Veće ministara BiH usvojio je u sredu informaciju Uprave za evropske integracije (DEI) o toku pregovora radi zaključivanja protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između EU i BiH, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske u EU od 1. jula čime prestaje primena CEFTA sporazuma prema Hrvatskoj.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE