Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Račun Puteva Srbije neće biti blokiran

    Račun preduzeća Putevi Srbije neće biti blokiran zbog neplaćanja poreza na dodatu vrednost (PDV) od 2008. godine, rečeno je u tom javnom preduzeću.

    "Nadležna ministarstva, Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo finansija, postigla su dogovor o tome da račun Puteva Srbije ne bude blokiran", kažu u tom preduzeću.

    Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je 21. juna da će pet dana kasnije biti blokiran račun preduzeća Putevi Srbije jer nije plaćalo PDV na putarinu od 2008. godine.

    "Jasna je instrukcija Ministarstva finansija i privrede koja je data ovom javnom preduzeću još 2008. godine, da su u obavezi da plaćaju PDV, međutim JP Putevi Srbije tu instrukciju do danas nije sprovodilo", saopštilo je tada Ministarstvo finansija.

    Putevi Srbije su na to odgovorili da po zakonu nisu obavezni da plaćaju PDV, i da taj porez nije uračunat u cenu putarine u Srbiji što znači da učesnici u saobraćaju ne plaćaju PDV prilikom korišćenja autoputeva.

    "Prihod od putarine je javni prihod, a na javni prihod se ne plaća PDV jer bi, u suprotnom, država sama sebi plaćala porez što se ne radi nigde u svetu", saopštili su Putevi Srbije.

    Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić je u sredu najavio da će putarina 1. jula poskupeti za 20 odsto jer će se u cenu uračunati i PDV.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE