Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Premijer Hrvatske: Štednja ne, već racionalan pristup budžetu

    Evropska dužnička kriza pokazala je da slepo pridržavanje recepata o štednji vodi u neuspeh, istakao je hrvatski premijer Zoran Milanović u razgovoru za agenciju Bloomberg.

    "Štednja ne, već racionalan pristup budžetu", naglasio je premijer Milanović. "Možete beležiti određene konstruktivne – da tako kažemo – deficite, vrlo blage, kejnzijanski ograničene, ali ne prevelike", dodao je.
    Slabost hrvatske ekonomije sužava manevarski prostor za smanjenje budžetskog manjka ukidanjem radnih mesta u državnom aparatu jer bi to samo dodatno prigušilo domaću potražnju, ističe hrvatski premijer.

    Evropska komisija prognozira da će hrvatski budžetski manjak ove godine iznositi 4,7 odsto, dok hrvatska vlada cilja na 3,4 odsto. Privreda bi prema Briselu ove godine trebalo da opadne za jedan odsto, nakon dvopostotnog pada u 2012.

    "Prva smo vlada u istoriji Hrvatske koja je pod pritiskom da preduzme neke hrabre mere – po hrvatskim standardima – da smanji potrošnju i objasni ljudima da ne postoje prava za celi život", istako je premijer.
    "Ne verujem u rezove, verujem u racionalno restrukturiranje. Masovno otpuštanje vodi takođe u pad potrošnje, a to je nešto što ne želite", dodaje.

    Hrvatski premijer nije želeo da navede datum uvođenja evra, iako naglašava da je Hrvatska mala i otvorena ekonomija kojoj je suđeno da na kraju usvoji jedinstvenu evropsku valutu.

    Članstvo u EU može samo po sebi pomoći da se privuku direktna strana ulaganja, pružajući "psihološku" sigurnost ulagačima da će im pravni sistem zemlje garantovati dovoljnu zaštitu, kazao je Milanović za Bloomberg.

    Vlada računa na čak 10 milijardi evra iz evropskih fondova u razdoblju do 2020. za pomoć u finansiranju ulaganja, a novac planira da usmeri u projekte u segmentu infrastrukture i energetike.

    Sposobnost Hrvatske da apsorbuje ta sredstva i pametno ih potroši odrediće put zemlje nakon ulaska u EU, naglasio je. Otvoriće se puno mogućnosti, novo tržište, nove prilike. "Možete ih iskoristiti ako naporno radite, ako se dobro pripremite, ali možete na kraju ispasti i gubitnici, neto uplatioci u budžet EU-a", upozorava. "To bi bilo prokletstvo, suprotno onome što želimo", zaključio je Milanović. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE