Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Očekivani rast u regionu iznad evrozone

    Privredni rast u Srbiji ove godine će biti najviše 1,5 odsto, a u 2014. i do dva odsto, ocenjuje potpredsedenik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović.

    Inflacija će se smanjiti i biti u granicama cilja NBS, a opašće i deficit tekućeg računa i budžetski deficit, smatra Petrović, ali upozorava da će država morati manje da troši, jer će zaduživanje na međunarodnom tržištu biti sve skuplje.

    Rajfajzen banka se još uvek se drži relativno konzervativne procene za rast BDP od jedan odsto do kraja godine, mada je vrlo verovatno da će tu prognozu da promeni sa 1,5 odsto, na najmanje dva odsto rasta BDP u 2014. godini, rekao je Petrović na konferenciji "Srbija na putu ka EU – uticaj na ekonomiju".

    Očekivanja analitičara Rajfajzen banke za region Jugoistočne Evrope, jesu da bi rast BDP mogao do kraja godine da bude između 2,5 do 3,5 odsto, što je znatno više od evrozone, gde se očekuje rast od 1,5 odsto u 2014. godini.

    Petrović očekuje da će ove godini evrozona biti u recesiji od minus 0,1 procentni poen i to je naravno jedan od razloga, zašto analitičari Rajfajzen banke imaju konzervativnu procenu rasta u Srbiji.

    Kao i NBS, Rajfajzen banka očekuje jednocifrenu inflaciju do kraja ove godine, blizu ili na gornjem targetu centralne banke, najviše 5,5 odsto, rekao je Petrović i napomenuo da se, nažalost, i dalje očekuje održavanje visokog nivoa nezaposlenosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE