Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od ponedeljka jeftiniji roming među članicama EU

    Skidanje podataka preko mobilnog telefona u romingu među člancama Evropske unije od ponedeljka, 1. jula, biće jeftiniji za 36 odsto, saopštila je Evropska komisija.

    Mobilni operateri u EU će morati da smanje cene i drugih usluga u romingu, od kojih će najviše pojeftiniti pozivi – za 17 odsto.

    Pročitajte i >>> BizTW dnevnik: Ukidanje rominga u EU

    Odluka Evropske komisije će posebno obradovati turiste iz EU koji posećuju durge zemlje članice, pošto će sada biti dosta jeftinije korišćenje mapa, pregladavanje video snimaka, provera elektronske pošte, kao i korišćenje društvenih mreža.

    "Roming podataka će sada u 2013. biti 91 odsto jeftiniji u odnosu na 2007. Tokom ovog perioda količina podataka u romingu je povećana za 630 odsto", navodi se u saopštenju.

    S ulaskom Hrvatske u EU, turisti iz drugih članica će sada pozive i slanje SMS poruka plaćati 15 puta manje nego prošle godine.

    Skidanje podataka ili pretraga internetom sada će moći da košta najviše 45 evrocenti plus porez na dodatu vrednost, što je smanjenje od 36 odsto. Pozivi će se naplaćivati 24 centi po minuti plus porez na dodatu vrednost, što je smanjenje od 17 odsto.

    Primanje poziva će košta sedam centi po minuti plus porez na dodatu vrednost (12,5 odsto), dok će slanje SMS poruke koštati najviše osam centi plus porez na dodatu vrednost (11 odsto).

    Mobilnim operaterima je ostavljena mogućnost da naplaćuju i manje ili da ukinu posebne cene za roming.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE