Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dug Puteva Srbije od 1,35 milijardi dinara ide u javni dug

    Država Srbija pretvoriće u javni dug 1,35 milijardi dinara duga Javnog preduzeća Putevi Srbije putarima, navodi se u predlogu zakona u preuzimanju duga tog javnog preduzeća, koji je dostavljen Skupštini Srbije.

    Kako se precizira obrazloženju tog predloga Zakona, dug Puteva Srbije za održavanje regionalnih i magistralnih puteva, kao i održavanje elektro-instalacija biće isplaćen do kraja godine u tri jednake rate
    – u julu, septembru i novembru.

    Pročitajte i >>> Putevima Srbije preti blokada računa zbog neplaćanja PDV-a

    Prema oceni Vlade Srbije, preuzminaje duga Puteva Srbije će direktno uticati da to javno preduzeće "postane likvidno i da može da u dužem periodu plaća obaveze putarskim preduzećima i na taj način
    omogući nesmetano održavanje regionalnih i magistralnih puteva".

    Ističe se da će preuzete obaveze, koje su nastale do 1. aprila, država izmirivati direktno putarskim i drugim privrednim društvima.

    Pročitajte i >>> Račun Puteva Srbije neće biti blokiran

    Vlada će na predlog Ministarstva saobraćaja posebnim aktom utvrditi visinu pojedinačnog potraživanja svakog putarskog i drugog preuzeća u skladu sa tim zakonom, a preuzete obaveza će isplaćivati Uprava za javni dug Ministarstva finansija i privrede.

    Kako se navodi, razlog za donošenje zakona o pretvaranju duga Puteva Srbije u javni dug je to što su preduzeća za održavanje puteva i za za održavanje elektro-instalacija na putevima u teškoj materijalnoj
    situaciji.

    Dodaje se da dugovanja dobavljačima prete da ugroze poslovanje i opstanak 26 putarskih preduzeća, koja zaposljavaju oko 10.000 radnika, što bi se negativno odrazilo na celokupnu privredu Srbije.

    Prema oceni Vlade Srbije, značajno bi bila ugrožena i bezbednost putnika na putevima, ukoliko se prestane sa njihovim redovnim održavanjem.

    Navodi se da je novac za plaćanje duga Javnog preduzeća Putevi Srbije obezbeđeno u budžetu i ocenjuje da je neophodno što pre preduzeti mere kako bi se započelo sa izmirivanjem tih dugovanja zbog finansijskih i bezbednosnih razloga.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE