Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU otvara pristupne pregovore sa Srbijom

    Evropski lideri odlučili su da otvore pristupne pregovore sa Srbijom, saopštio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

    Today the European Council decided to open EU accession negotiations with #Serbia #EUCO
    — Herman Van Rompuy (@euHvR) June 28, 2013

    "Prva pristupna konferencija za Srbijom biće održana najkasnije u januaru", rekao je Van Rompej.

    On je rekao da je ovo istorijski trenutak za Balkan, ne samo zato što član evropske porodice postaje Hrvatska, već i zato što su veliki korak u evropskim integracijama napravili Srbija i Kosovo.

    "Poslednje dve odluke su donete kao direktan rezultat hrabrog sporazuma koji su postigli Beograd i Priština", istakao je Van Rompej, ponovo najavivši posetu Beogradu zbog otvaranja pristupnih pregovora sa Srbijom koji će početi najkasnije u januaru, a zatim i Prištini zbog otvaranja razgovora sa Kosovom o Sporzaumu o stabilizaciji i pridruživanju.

    Neki od ministara zemalja EU i zvaničnici Saveta ministara EU koji prate zasedanje vođa Unije izrazili su ranije danas čvrsto uverenje da će biti usvojena odluka da se kreće u pregovore sa Srbijom i da će to pouzdano početi do kraja januara iduće godine.

    Nemačka je tokom današnjeg sastanka bila pri stavu da pre pristupne konferencije u januaru usledi provera implementacije briselskog sporazuma Beograda i Prištine.

    Lideri EU su u zaključcima osim datuma međuvladine konferencije (najkasnije januar 2014.) naglasili i da će prethodno "na "uobičajenom zasedanju o proširivanju biti potvrđen mandat za pregovore (pregovarački okvir) koji će u međuvremenu izdraditi Evropska komisija.

    Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je na istoj konferenciji za novinare rekao da od današnih odluka Evropskog saveta posebno pozdravlja odluku o otvaranju pregovora sa Srbijom.

    "Ovo je istorijska odluka. Često koristimo tu reč, ali je ovo zaista istorijska odluka jer ne smemo da zaboravimo šta se ne tako davno dešavalo u tom delu Evrope. Na Balkanu je bio rat a sada počinjemo pristupne pregovore sa Srbijom", rekao je Barozo.

    Na početku obraćanja novinarima u Briselu, Van Rompej i Barzo su istakli da je danas istorijski dan u EU zbog dve najvažnije odluke – prvo što Letonija 1. januara 2014. godine postaje 18. zemlja članica evrozone jer će svoju nacionalnu valutu zameniti evrom i drugo što Hrvatska 1. jula ulazi u EU i postaje 28. zemlja članica EU.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE