Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cene hrane u Srbiji 70 % proseka EU

    Najjeftiniju hranu u Evropskoj uniji, čak 40 odsto ispod proseka, ima Poljska, u kojoj su cene najniže i u Evropi generalno, pokazuju podaci Eurostata za prošlu godinu.

    Srbija se po cenama hrane nalazi na 70 odsto proseka EU, BiH i Crna Gora su na 75 posto proseka, Mađarska na 80 a Slovenija na 98 odsto, prenosi Poslovni dnevnik.

    U Poljskoj su, pri tome, najjeftinije namirnice meso, voće i povrće, čija je cena gotovo upola manja nego u EU.

    Cene hrane u Hrvatskoj su na 90 odsto proseka unije, po čemu će Hrvatska od 1. jula zauzeti 18. mesto među članicama EU. Najjeftinije namirnice u Hrvatskoj su meso i mesne prerađevine, čije su cene 25 procenata niže od prosečnih u EU, dok je "ostala hrana", uključujući šećer, konditorske proizvode i sladoled, deset odsto skuplja proseka u uniji.

    Najskuplja hrana u Evropi je u Norveškoj i Švajcarskoj (84, odnosno 59 odsto iznad proseka EU), a sledi Danska (39 posto iznad proseka).

    Najjeftinija alkoholna pića u EU ima Bugarska – s cenama koje si na nivou 67 posto proseka EU, a najjeftinija bezalkoholna pića se prodaju u Rumuniji – 74 posto proseka EU.

    Ubedljivo najjeftinija zemlja po ukupnom indeksu cena hrane, pića i duvana, sa 47 posto proseka EU, jeste Makedonija, i to pre svega zahvaljujući duvanu, čije su cene samo četvrtina proseka EU.

    Najskuplja zemlja po ukupnom indeksu je Norveška, 59 posto iznad proseka, a slede Švajcarska i Danska (58, odnosno 42 posto skuplje).

    Ovakve podatke je pokazalo istraživanje u sklopu programa upoređivanja kupovne moći Eurostata i OECD-a, kojim se prate cene oko 500 uporedivih proizvoda u četiri osnovne grupe – hrana, bezalkoholna i alkoholna pića i duvan.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE