Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Osam milijardi dinara dobiti ide u budžet

    Obaveza državnih preduzeća je da u republički budžet uplate polovinu prošlogodišnje dobiti. Predlogom rebalansa deo dobiti javnih preduzeća procenjen je na osam milijardi dinara, duplo više nego prvobitno.

    Dobit Telekoma Srbije ići će u nove investicije, rešila je Skupština akcionara na poslednjoj sednici. Vlasnici akcija ove državne kompanije, pa i oko četiri miliona građana kojima su pripale besplatno, ove godine neće dobiti deo od ukupno 11,25 milijardi dinara prošlogodišnje dobiti Telekoma.

    S druge strane, Vlada je nedavno donela zaključak koji sve javne agencije i preduzeća čiji je osnivač i suvlasnik država, obavezuje da najmanje polovinu dobiti uplate u budžet.

    Predlogom rebalansa deo dobiti javnih preduzeća procenjen je na osam milijardi dinara, duplo više nego prvobitno. Od javnih agencija se očekuje 1,4 milijarde dinara, a Narodna banka Srbije je već uplatila 2,97 milijardi dinara.

    Sa ovim zaključkom Vlade saglasna su sva ministarstva, a Vlada je usvojila i tekst ugovora kojim se omogućava institucijama da uplatu izvrše na rate, kažu u Ministarstvu finansija i privrede.

    Sva javna preduzeća, javne agencije i drugi oblici organizovanja čiji je osnivač Republika Srbija a koji su ostvarili dobit, ukoliko ne uplate sredstva u budžet po zakonu i zaključku Vlade biće blokirani.

    Finansijski rezultati su gotovi, ali među "dobitnicima" nema previše državnih kompanija. Najuspešniji je, vidi se po finansijskim izveštajima, Telekom. Sledeća na listi je Elektromreža Srbije od koje bi trebalo da stigne oko 740 miliona dinara. PTT Srbije je u "plusu" od 1,24 milijarde dinara, što znači da bi u kasu moglo da legne 620 miliona dinara. Među dobitnicima je Aerodrom Nikola Tesla, koji je u plusu od 727 miliona dinara, pa bi mogao da uplati oko 363 miliona dinara.

    Zavod za udžbenike bi trebalo da doprinese sa oko 95 miliona dinara, Srbijašume oko 40 miliona, a Transnafta oko 17 miliona dinara. Od DIPOS bi moglo da stigne oko 74 miliona dinara, a od Jat tehnike malo više od 1,7 miliona dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE