Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Budžet EU 960 milijardi evra

    Posle gotovo godinu dana rasprave, šefovi država i vlada Evropske unije postigli su konačan dogovor o budućem finansiranju Unije. Nakon višesatne rasprave dogovoren budžet od 2014. do 2020. godine u visini od 960 milijardi evra.

    Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompuy kaže su dogovorene krupne investicije usmerene na mala i srednja preduzeća.

    Ideja je da harmonizujemo evropski budžet sa radom Centralne evropske banke, kako bismo osnažili milione takvih preduzeća, rekao je Van Rompuy ističući kao sledeći najvažniji zadatak Unije, otvaranje novih radnih mesta za mlade.

    Složili smo se da svako mlađi od 25 godina, ko je upravo završio školu ili je ostao bez posla, u roku od četiri meseca dobije šansu za preobuku i na ovu inicijativu će u naredne dve godine otići šest milijardi evra, rekao je predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

    Najviše novca će iz briselske zajedničke kase otići u Poljsku, oko 11 milijardi evra, a u evropski budžet će i dalje najviše uplaćivati Nemačka, oko devet milijardi evra.

    Ovo je veliki napredak u odnosu na situaciju iz februara, kad smo imali veliki sukob Evopskog parlamenta i Saveta Evropske unije, rekla je kancelarka Nemačke Angela Merkel.

    Pročitajte i>>>Postignut dogovor o budžetu EU

    Oko 46 procenata budžeta će u narednih sedam godina biti uloženo u strukturno slabije regione u kojima EU želi da podstakne nove investicije lokalnih vlasti i biznismena. Za subvencije u poljoprivrednom sektoru biće izdvojeno oko 40 odsto budžeta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE