Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ograničen rast plata i penzija i u narednim godinama

    Skupština Srbije će na sednici koja počinje u ponedeljak, 1. jula razmatrati izmene Zakona o budžetskom sistemu kojim se ograničava povećanje plata i penzija u javnom sektoru.

    Prema tim izmenama, u oktobru 2013. godine plate i penzije povećaće se za 0,5 odsto, u aprilu 2014. godine za 0,5 odsto, a u oktobru 2014. za jedan odsto.

    Ograničenje povećhanja plata i penzija omogućiće da se deficit budžeta Srbije u 2014. godini smanji za 12,4 milijarde dinara odnosno 0,3 odsto bruto domaćeg proizovda (BDP).

    Predloženo je i da se u aprilu 2015. plate i penzije usklade sa stopom inflacije u prethodnih šest meseci, a u oktobru 2015. godine sa zbirom stope inflacije u prethodnih šest meseci i dela stope realnog rasta BDP u prethodnoj godini iznad četiri odsto.

    Kako se navodi, ograničeno povećanje penzija i plata u javnom sektoru biće produženo i nakon 2015. godine, sve dok učešće penzija u BDP ne dostigne 10 odsto, a učešće plata osam odsto.

    Izmenama Zakona o budžetskom sistemu predviđeno uspostavljanje jedinstvenog Registra zaposlenih kod korisnika javnih sredstava u trećem kvartalu 2013. godine, navodi se u obrazloženju tog zakonskog predloga.

    Taj registar će sadržati podatke o svim zaposlenim i angažovanim licima, kao i podatke o njihovim primanjima. Prema procenama Minstarstva finansija i privrede, u javnom sektoru Srbije ima oko 500.000 zaposlenih.

    Uvodi se i centralizovani obračun zarada zaposlenih u javnom sektoru kod korisnika javnih sredstava, počev od 1. januara 2014. godine.

    Budžetski korisnici koji dostave podatke o platama do 30. septembra 2013. godine biće kažnjeni privremenom obustavnom isplatom sredstva

    iz budžeta, a javna preduzeća kazniće se novčano u iznosu od 100.000 do dva miliona dinara za firmu i od 10.000 do 50.000 dinara za odgovorno lice.

    Izmenama zakona predviđeno je i da se visina taksi utvrđuje u tekućoj godini za narednu godinu i da ne mogu povećavati tokom godine, čime se postiže transparentnost i predvidivost troškova poslovanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE