Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U ponedeljak rasprava o predlogu rebalansa budžeta

    Poslanici Skupštine Srbije počeće u ponedeljak raspravu o predlogu rebalansa budžeta za 2013. godinu kojim je budžetski deficit ograničen na 4,7 odsto bruto domaćeg proizvoda.

    Manjak u budžetu povećan je na 178,3 milijarde dinara, odnosno za 56,4 milijarde dinara u odnosu na originalni budžet.

    Predloženo je da ukupni prihodi budžeta iznose 873,4 milijarde dinara, što je za 92,3 milijarde dinara manje od prvobitno predvidjenih.

    Ukupni rashodi i izdaci budžeta za nabavku nefinansijske imovine smanjeni su za 38 milijardi dinara, na 1.040 milijardi dinara, a izdaci za nabavku finansijske imovine biće povećani sa 9,4 na 11,7 milijardi dinara.

    Rebalansom je predvidjeno da ukupni poreski prihodi u 2013. Godini iznose 761,5 milijardi dinara što je za 75,6 milijardi dinara manje od probitno planiranih. Deo ušteda u budžetu dobiće se kroz smanjenje subvencija za 7,8 milijardi dinara, na 83,9 milijardi dinara i smanjenje kapitalnih izdataka 13,1 milijardu, na 33,7 milijardi dinara. Rashodi za zaposlene u javnom sektoru biće smanjeni sa 266,2 na 263,6 milijardi dinara.

    Predlogom rebalansa budžeta predvidjeno je i povećanje plata državnih službenika za 0,5 odsto počevši od isplate zarada za oktobar.

    Na dnevnom redu vanredne sednice parlamenta su i izmene finansijskih planova socijalnih fondova kao i Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

    Po hitnom postupku raspravlajće se, na zahtev Vlade Srbije i o Predlog zakona o preuzimanju obaveza Javnog preduzeća Putevi Srbije prema privrednim društvima po osnovu neizmirenih obaveza i pretvaranju tih obaveza u javni dug Republike Srbije.

    Na dnevnom redu su i izmene Zakona o preuzimanju obaveza zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama po osnovu nabavke lekova i medicinskog materijala i pretvaranju tih obaveza u javni dug Republike Srbije.

    Biće razmatrani i predlozi zakona o računovodstvu, reviziji i faktoringu, kao i nekoliko medjudržavnih sporuzuma.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE