Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poskupljenja zbog PDV

    Povećanje poreza na dodatu vrednost u Crnoj Gori sa 17 na 19 odsto izazvaće uvećane telefonskih računa, što će građani osetiti kada dobiju julske račune.

    Osim telefonskih računa, rast opšte stope poreza na dodatu vrednost izazvaće povećanje cena većine proizvoda i usluga.

     

    Građani Crne Gore će osim hrane više plaćati i gorivo, električnu energiju…

     

    “U skladu sa zakonskom odredbom o unificiranom povećanju poreske stope sa 17 na 19 odsto, Telenor će od 1. jula korigovati cene svojih usluga za iznos novog PDV. Osnovna cena usluga ostaje ista, dok će se na krajnju cenu reflektovati uvećanje PDV-a”, rečeno je u kompaniji.

     

    U Telenoru navode da će, “shodno aktuelnim ponudama i kampanjama, odnosno popustima koje korisnici ostvaruju, krajnja cena određenih usluga i proizvoda nakon obračnutih 19 odsto poreza biti ista ili niža”.

     

    Iz M:tela poručuju da će usluge poskupeti, a cene telefona koji su u ponudi te kompanije će ostati nepromenjene.

     

    Uz usluge, na ukupan mesečni račun će obračunavati višu poresku stopu zbog izmena Zakona o PDV-u.

     

    Crnogorski Telekom, saopštava da neće povećati cene “određenog broja servisa, usluga i uređaja”. Tako će korisnici 067 mreže, osim kupovine određenih uređaja u ponudi te kompanije, po starim cena moći da koriste i SMS poruke u okviru nekih paketa, internet…

     

    Zbog odluke Vlade Mila Đukanovića da poveća PDV, od jula će telefonski račun od naprimer 50 evra sadržati i dodatnih 9,5 evra za PDV, a do sada je to iznosilo 8,5 evra. U slučaju da je iznos računa 100 evra, PDV će biti 19 evra, umesto dva evra manje. Ukupno povećanje računa zavisi od poskupljenja usluga.

     

    Centralna banka je izračunala da će novi namet dovesti do rasta cena u rasponu od 0,5 do 0,8 odsto, a iz Vlade je saopšteno da veruju da će trgovci ostati društveno-odgovorni i da neće značajno povećati cene.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE