Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skandal u Vatikanskoj banci

    Direktor i zamenik direktora Vatikanske banke podneli ostavke nakon hapšenja italijanskog sveštenika osumnjičenog za prevaru i korupciju.

    Direktor Vatikanske banke Paolo Cipriani i njegov zamenik Massimo Tulli podneli su ostavke, javio je Associeted Press, navodeći da je to najnoviji razvoj događaja u finansijskom skandalu koji se širi.

    Reuters ističe da su čelnici banke podneli ostavke posle hapšenja računovođe u vatikanskoj finansijskoj službi, biskupa Nunzija Scarana, koji je imao bliske veze sa bankom.

    Monsinjor Scarano, sveštenik iz južne Italije koji je godinama radio kao računovođa u vatikanskoj finansijskoj službi, uhapšen je zbog navodnog plana da nelegalno prenese 20 miliona evra u Italiju iz Švajcarske.

    On je još pre nekoliko sedmica suspendovan sa svojih dužnosti zbog istrage koja se vodila u njegovom rodnom gradu Salernu.

    U toj istrazi, Scarano je optužen da je skinuo sa računa Vatikanske banke ukupno 600.000 evra, uzimajući s vremena na vreme po 10.000 evra obično da bi davao prijateljima koji su njemu davali čekove.

    Vatikan je saopštio da su direktor i zamenik direktora banke, čiji je zvaničan naziv Institut za verske poslove (IOR – Istituto per le Opere di Religione), ponudili ostavke "u najboljem interesu tog instituta i Svete stolice".

    AP navodi da je Ciprijani, zajedno sa tadašnjim predsednikom banke, od 2010. pod istragom u kojoj rimski tužioci istražuju navode o prekršajima italijanskih normi za borbu protiv "pranja novca", pošto je finansijska policija zaplenila sa vatikanskog računa u jednoj rimskoj banci 23 miliona evra.

    Protiv nikog nije podneta optužnica, a na kraju je naloženo deblokiranje novca.

    Međutim, Vatikanska banka je ostala pod nadzorom tužioca, a papa Franja je usred novih briga da je korišćena kao of-šor "poreski raj".

    France Press ranije danas preneo je pisanje italijanskih medija da je u petak uhapšeni zbog skandala oko Vatikanske banke računovođa u vatikanskoj finansijskoj službi, biskup Nunzio Scarano, negirao optužbe za pranje novca i korupciju.

    U okviru istog slučaja zbog navodnog plana o unošenju 20 miliona evra u Italiju iz Švajcarske, uhapšeni su i agent italijanske službe bezbednosti i jedan broker, a kako je naveo (BBC dva dana pre hapšenja papa Franja saopštio je da je formirana komisija za istrage aktivnosti Vatikanske banke, na čijem je čelu kardinal Rafaele Farina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE