Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NIS otvorio pumpu u Bugarskoj

    Naftna industrija Srbije (NIS) – kćerka – firma Gaspromnjefta, otvorila je prvu benzinsku stanicu pod brendom Gazprom u Bugarskoj.

    Kako se navodi u saopštenju kompanije, tržište Bugarske jedno je od prioritetnih tržišta za razvoj maloprodajne mreže NIS-a u regionu. Ističe se da ta kompanija završava radove na devet objekata, dok je za drugu fazu programa razvoja maloprodajne mreže predviđena izgradnja još 10 benzinskih stanica.

    Do kraja ove godine u Bugarskoj će ukupno raditi mreža od više od 40 benzinskih stanica Gazpromnjefta. Bugarska je treća zemlja u regionu Balkana u kojoj je mreža Gazprom benzinskih stanica, navodi Gazpromjeft i podseća da su krajem 2012. otvorene prve benzinske stanice pod tim brendom u Srbiji i Rumuniji. Do kraja 2015, maloprodajna mreža Gazprom na Balkanu, kojom će operativno upravljati NIS, brojaće više od 250 benzinskih stanica, od čega 80 na teritoriji Bugarske.

    Kćerka firma Gazpromnjefta NIS je jedna od najvećih "vertikalno integrisanih" energetskih kompanija jugoistočne Evrope. Pored Srbije, interesi NIS-a zastupljeni su u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Turkmenistanu, Angoli, Belgiji i Rusiji.

    Ima jednu rafineriju za preradu nafte na dva proizvodna lokaliteta – u Pančevu i Novom Sadu, ukupnog kapaciteta sedam miliona tona godišnje, i pogon za proizvodnju gasa u Elemiru. Obim proizvodnje nafte iznosi oko 1,7 miliona tona naftnog ekvivalenta godišnje. Maloprodajna mreža NIS-a ima više od 500 benzinskih stanica, mesta za točenje i skladišta nafte u zemljama balkanskog regiona.

    Kako se navodi, osnovni pravci poslovanja NIS-a, u kojem Gazpromnjeft ima 56,15 odsto akcija, a Vlada Srbije 29,88, su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, kao i prodaja naftnih derivata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE