Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EFT na 77. mestu najvećih kompanija u Švajcarskoj

    EFT (Energy Financing Team AG), koji posluje u sklopu EFT Grupacije, rangiran je na 77. mestu najvećih kompanija u Švajcarskoj po ostvarenom prometu u 2012.

    Kako je saopšteno iz EFT Grupe, EFT AG je zauzeo 77. poziciju na listi koju je objavio švajcarski ekonomski list Handelcajtung (Handelszeitung). EFT AG je ostvario promet od 2,13 milijarde evra, poslujući u 22 zemlje zapadne, centralne i jugo-istočne Evrope, u Turskoj i zemljama Baltika.

    EFT električnom energijom opslužuje preko 100 klijenata, među kojima su elektroprivrede, sistem operatori i industrijski potrošači. Najveće tržište za kompaniju je Nemačka, u kojoj je EFT prošle godine realizovao 53 odsto ukupnog plasmana energije. Zatim slede Mađarska sa 14 odsto, Hrvatska sa 7 odsto , Albanija sa 4,5 odsto i Rumunija I Makedonija sa po 4 odsto. Poslovanje sa EPS-om predstavljalo je ukupno 1,3 odsto ukupnog plasmana EFT-a u 2012.

    "Podjednako važno je da je ovaj rezultat postignut u vreme ekonomske krize i velike volatilnosti na tržištu. Uspeli smo da konsolidujemo svoju poziciju i započeli smo gradnju dve elektrane u Bosni i Hercegovini, prvih objekata te vrste koje će na ovim prostorima biti izgrađene nakon tri decenije. Time smo iskoračili ka ostvarenju našeg osnovnog cilja – formiranju prve moderne, privatne elektroprivrede u regionu“, kazao je predsednik EFT-a, Vuk Hamović na predstavljanju godišnjih rezultata kineskim investitorima.

    “Ujedno, našim kupcima smo u vreme restrikcija prošle godine isporučili svaki ugovoreni kilovat čas. To je dodatno ojačalo naš kreditni rejting. Dan i Bredstrit (Dan i Bradstrit) nas je klasifikovao u prvu kategoriju i dodelio nam najviši mogući rejting. Isto je učinio i glavni kreditor naše trgovačke operacije, Kredi Svis (Credit Suisse)", naveo je Hamović.

    EFT je u Bosni i Hercegovini započeo izgradnju moderne termoelektrane, kapaciteta 300 megavata. Ukupna vrednost ovog projekta je 600 miliona evra, a glavni kreditor je Kineska Razvojna Banka (China Development Bank). Ovaj projekat je inače prvi koji se kreditira iz novoformiranog fonda kineske Vlade za investicije u energetiku jugo-istočne Evrope.

    "Sa svojim partnerima iz Kine planiramo realizaciju novih projekata u regionu, čime ćemo utrostručiti naš proizvodni portfolio. Za taj posao smo stvorili sve preduslove – stručan kadar, poznavanje tržišta električne energije i međunarodnih finansija, kao i finansjijski potencijal. Na početku smo nove i uzbudljive faze u razvoju EFT-a i energetike u regionu", kazao je Hamović.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE