Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Monopol i suša diktiraju cene hrane u Srbiji

    Srbija je lider u regionu po cenama prehrambenih proizvoda, podatak je sajta makroekonomija, a stručnjaci tvrde da su monopolizovano tržište, prošlogodišnja suša i nedovoljne subvencije u poljoprivredi, osnovni "nosioci" te neslavne liderske pozicije.

    Problem je u niskim subvencijama koje su tri do pet puta niže u odnosu na Hrvatsku i Sloveniju, kako po glavi stanovnika tako po hektaru obradivih površina, smatra Vojislav Stanković iz Privredne komore Srbije. 

    Cene je krojila i prošlogodišnja suša, kažu pojedini ekonomisti čije prognoze su, ipak, optimistične.

    Imajući u vidu da je na pomolu dobra poljoprivredna godina, možemo očekivati da će cene hrane značajno usporiti tako da ove godine možemo očekivati relativno spor rast tih cena, kaže ekonomista Goran Nikolić.

    Za godinu dana u Srbiji je hrana poskupela čak 12,99 odsto, Makedoniji 5,3, Crnoj Gori 6,5. Sloveniji 3,3 a Hrvatskoj 6,5 odsto. Istovremeno, električna energija čija cena takođe ulazi u vrednost prehrambenih namirnica, pored Hrvatske, najmanje je porasla u Srbiji.

    Pročitajte i>>>Hrana sve skuplja

    Porast cena za zaštitnike potrošača nije iznenađenje jer su to najavljivali, kako kažu, i to na sav glas. Ocenjuju da je srpsko tržište monopolizovano i zatvoreno.

    Nedopustivo je da su cene proizvoda domaćih proizvođača kud i kamo veće u odnosu na iste proizvode u zemljama u okruženju i onda vam prosto para uši i smeta podatak da je ulje u Srbiji poskupelo 15 odsto, a u Makedoniji svega jedan odsto, a to je naš proizvođač, kaže Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

    Na stabilniju poljoprivrednu politiku, bolju ponudu i pad cena, najveći uticaj imaće, procenjuju stručnjaci, nastavak evrointegracija i konkurencija.

    Sa druge strane, Poslovni dnevnik nedavno je objavio da se Srbija, po cenama hrane nalazi na 70 odsto proseka EU, BiH i Crna Gora su na 75 posto proseka, Mađarska na 80, a Slovenija na 98 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE