Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska: Građani dobili spor protiv banaka zbog kredita u francima

    Zagrebački Trgovački sud presudio je jutros u korist udruženja Potrošač koja je osam hrvatskih banaka tužila zbog kredita u švajcarskim francima, tačnije valutne klauzule i jednostrane primene kamatne stope, prenose hrvatski mediji.

    Presudu je objavljena tačno godinu dana nakon nakon prvog pripremno ročišta po kolektivnoj tužbi protiv Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke.

    U obrazloženju presude navodi se da su banke povredile prava potrošača jer korisnike kredita nisu u celosti informisali o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke.

    Jednostranim povećanjem kamatnih stopa povređen je kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu, navodi se u presudi.

    Kako hrvatski mediji prenose, ipak povraćaj novca korisnici kredita mogu potraživati u posebnim pojedinačnim postupcima.

    Reč je o prvoj takvoj tužbi u istoriji hrvatskoga pravosuđa, a udruženje Potrošač ističe da u Hrvatskoj ima preko 100.000 korisnika kredita vezanih za "švajcarce".

    Povodom presude se oglasio i ministar finansija u Vladi Hrvatske  Slavko Linić koji je rekao kako je to „sada stvar banaka koje je trebaju rešavati.“

    "To je sada stvar banaka, koje neka rešavaju takvu sudsku presudu", izjavio je Linić novinarima.

    Ovakva presuda dovela je do toga i da Zagrebačka berza zaustavi je trgovanje obveznicama i deonicama Erste&Steiermaerkische, Zagrebačke i Privredne banke, pišu hrvatski mediji, iako pravi razlog Berza nije navela. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE