Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zlatibor – nova meka za investitore

    Dok opštine u Srbiji strancima nude besplatno zemljište „za pokretanje privrednih aktivnosti“, Opština Čajetina svaki kvadratni metar zemljišta papreno naplaćuje. Prethodnih dana, ruska kompanija Kalman kupila je livadu od nepunih 60 ari na Zlatiboru, u samom centru, u podnožju Obudojevice – za milion evra. Ove godine, ulagači sa svih meridijana na sličan način će investirati oko 100 miliona evra u najposećeniju srpsku planinu, jer se u praksi pokazalo da se svaki uloženi cent višestruko vraća.

    – Ruska kompanija je platila 120 miliona dinara za parcelu ispod zlatiborske pijace. Oni žele da izgrade hotel, a investicije stranih ulagača za nas predstavljaju i najavu masovnijeg dolaska turista iz inostranstva – kaže Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina. – Budžetom smo potcenili prihode u ovoj godini, predvideli smo da će se u kasu sliti 950 miliona dinara, ali smo rebalansom ovaj iznos povećali na 1,5 milijardi.

    Investitori kupuju placeve za hotele i apartmanske kuće, a velika ulaganja u turističke objekte traju nekoliko godina unazad.

    Prošle godine turisti su na Zlatiboru ostavili 70 miliona evra. Značajan priliv novca od turizma i investicija, omogućio je opštini da i sama investira. Već 19. avgusta počeće na Zlatiboru izgradnja najduže panoramske gondole na svetu, trase duge devet kilometara.

    Ugovor sa francuskom firmom Pomagalski potpisan u Parizu vredan je 9,9 miliona evra, a najkasnije u decembru 2014. godine, centar najposećenije srpske planine vazdušnom linijom biće spojen sa skijalištem Tornik. Kod Ribničkog jezera biće izgrađeni međustanica i novo turističko odredište, a posetioci će za razgledanje planine i uživanje na raspolaganju imati 55 najsavremenijih kabina za po 10 osoba.

    – Prvu ratu od 350.000 evra opština će uplatiti firmi Pomagalski narednih dana, čim banka sa kojom sarađujemo obezbedi potrebnu dokumentaciju za početak posla. Ostatak novca isplaćivaćemo narednih pet godina – dodao je Stamatović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE