Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bundesbanka: Juan može postati svetska rezervna valuta

    Kineski juan može postati svetska rezervna valuta, izjavio je član operativnog rukovodstva nemačke Bandesbanke Joachim Nagel, ali nije precizirao rok u kome se to može dogoditi.

    Nagel je ocenio da "iako upotreba juana na međunarodnom nivou još ne odražava pravu ekonomsku moć Kine, imajući u vidu sve veći konvertibalni potencijal te novčane jednice, može se reći da će ona u budućnosti postati jedna od svetskih rezervih valuta."

    Prema podacima Evropske centralne banke (ECB) u periodu od 2010. do 2012. vrednost spoljnotrgovinskih robnih transakcija Kine, obračunatih u juanima, uvećana je praktično od nultog nivoa do deset odsto, bez obzira što u celom svetu udeo poslova zaključenih u kineskoj valuti ne premašuje jedan procenat.

    Kina, kako se ističe u izveštaju američke agencije Bloomberg, forsirano uvodi vlastitu valutu u međunarodni promet od 2009.

    Proteklog meseca Peking je zaključio sa Bankom Engleske (BoE) sporazum o svop trgovini (terminska kupovina ili prodaja deviza po unapred dogovornoj ceni), u vrednosti 200 milijardi juana, ili preračunato oko 32,6 milijardi dolara.

    ECB, čije se operativno sedište nalazi u Frankfurtu na Majni, namerava takođe da zaključi sličan posao sa Kinom, ali bi vrednost tog aranžmana trebalo da bude veća od 128 milijardi dolara, što za četiri puta premašje već postignuti sporazum sa BoE.

    Nagel je rekao da Bundesbanka podržava korake kineske vlade usmerene na slobodan protok kapitala jer to, između ostalog, podstiče rast privredne saradnje između Nemačke i Kine.

    "Visok nivo ekonomske saradnje između dve zemlje ukazuje na neophodnost aktivnije trgovine kineskom valutom i Nemačka u tome može nastupiti u ulozi evropskog centra", zaključio je Nagel.

    Kina je, inače, treći po veličini trgovinski partner Nemačke, a vrednost izvoza vodeće evropske ekonomije na tržište najmnogoljudnije zemlje sveta ove godine trebalo bi da se uveća za pet odsto, na rekordnih 70 milijardi dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE