Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fiskalni savet: Rebalans nije dovoljan

    Fiskalni savet ocenjuje da je odluka o rebalansu budžeta već sredinom godine ispravna, ali da će deficit umesto rebalansom planiranih 178 biti oko 200 milijardi.

    Fiskalni savet je ocenio da rebalans nije potpuno odgovarajući, jer su projekcije prihoda budžeta optimistične, a ni sve predviđene uštede se najverovatnije neće ostvariti.

    To telo je procenilo da će prihodi republičkog budžeta biti za oko 15 milijardi dinara dodatno manji od onog iz rebalansa, dok će rashodi biti oko 10 milijardi veći od onih koji se planiraju rebalansom, navodi se u saopštenju podeljenom pred konferenciju za štampu.

    Kako je istaknuto, oštro smanjivanje budžetskog deficita i zaustavljanje rasta javnog duga su najvažnijih zadaci ekonomske politike, jer je u protivnom kriza neizbežna.

    Fiskalni savet upozorio je i da javni dug nastavlja da raste i na kraju 2013. godine lako može da dostigne i 65 odsto BDP-a.

    Na kraju maja, javni dug je iznosio oko 62 odsto BDP-a i u prethodna tri kvartala, kada je porastao za 3,2 milijarde evra, ostvaruje rekordan rast.

    Ocene da je odnos javnog duga prema BDP-u znatno manji od 62 odsto su posledica nekih metodološki neispravnih tumačenja i isključivanja duga lokalne samouprave, naveo je Fiskalni savet. To telo navelo je da je i druga tvrdnja koja se iznosi u javnosti da se javni dug tokom 2013. stabilizuje pa čak i opada, pogrešna.

    Fiskalni savet u potpunosti je podržao opredeljenje vlade da počne neke od najvažnijih strukturnih reformi, podsetivši da je vlada napravila plan završetka restrukturisanja društvenih preduzeća i najavila zaokret u upravljanju javnim preduzećima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE