Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    O raskidu ugovora sa Alpinom sledeće nedelje

    Direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović izjavio je da će sledeće nedelje biti saopštene zvanične informacije o raskidu ugovora sa Alpinom iz Austrije o izgradnji dela Koridora 10 i najavio da će biti raspisan novi tender.

    On je u Privrednoj komori Srbije rekao da su Koridori Srbije spremni za novi tender za izvođača radova i da je za njegovu pripremu potrebno najmanje šest meseci, a da ostatak deonica mora biti završen za dve godine.

    Đurović je ocenio da je raskid ugovora sa Alpinom, koja gradi deonicu od Pirota do Dimitrovgrada, ozbiljan proces i da očekuje precizne instrukcije kako da se tome pristupi.

    "Ne smemo da napravimo grešku i ne smemo da dozvolimo da vraćamo bankarsku garanciju koju ćemo naplatiti", rekao je Đurović.

    On je dodao da su Koridori dobili zvanično obaveštenje da su se stekli uslovi za jednostrani raskid ugovora i da sada čeka odluku advokata, nakon čega će Vladi Srbije predložiti raskid ugovora.

    "U cilju pravne i finansijske sigurnosti i interesa Srbije, očekujemo mišljenje i saglasnost Svetske banke i EBRD", rekao je on i dodao da bi se time ispunili svi uslovi za raskid ugovora.

    Kako je dodao, sada je završeno 86 odsto mostova i 52 odsto obilaznica na toj deonici i ostalih radova.
    On je podsetio da je vrednost ugovora sa Alpinom 59,3 miliona evra i da je za radove plaćeno 30,3 miliona evra.

    "Ni jedan dinar nije više plaćeno Alpini nego što je predviđeno ugovorom. Platili smo ono što su uradili", naveo je Đurović.

    Radove na deonici Pirot-Dimitrovgrad finansiraju se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, dok radove na Obilaznici oko Dimitrovgrada kreditira Svetska banka. On je rekao da u ovom trenutku Alpina duguje oko 420 miliona dinara srpskim podizvođačima, a da je početkom ove godine taj dug bio 700 miliona dinara.

    "Sve srpske firme koje imaju potraživanje prema Alpini su dužne da do 16. avgusta podnesu svoje zahteve stečajnom upravniku koji se nalazi u Beču i to je jedini način da dođu do svojih potraživanja", rekao je on.

    On je podsetio da je Alpina osnovala ćerku firmu u Srbiji sa kojom Koridori i Vlada Srbije nemaju ugovor i da je ta srpska Alpina je potpisivala ugovore sa domaćim podizvođačama.

    Alpina je angažovana na izgradnji autoputa od Pirota do Dimitrovgrada i obilaznici oko Dimitrovgrada do granice s Bugarskom, osim dva tunela, čija je izgradnja poverena grčkoj Terni.

    Alpina je u sastavu španske grupe FCC i bila je angažovana na više projekata u Srbiji, među kojima je gradnja novog mosta preko Dunava kod Beške.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE