Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bekova firma dva meseca u blokadi

    Luka Beograd u vlasništvu Milana Beka je zbog velikih dugova zatražila otvaranje stečaja i Privrednom sudu u Beogradu dostavila unapred pripremljen plan reorganizacije.

    Kako je Danasu rečeno u tom sudu, Luci je naloženo da plan dopuni, ali stečaj ni u prethodnom postupku još nije otvoren, niti je određen stečajni upravnik. Inače, Luka Beograd već je više od dva meseca u blokadi, jer je više banaka podnelo 16 naloga za prinudnu naplatu, u ukupnom iznosu od 818 miliona dinara. 

     

    Kako Danas nezvanično saznaje, raniji mali akcionari Luke imaju nameru da zatraže od države da ne dozvoli uvođenje stečaja, a kao argument navode da lučka delatnost u glavnom gradu ne bi smela da bude ugašena.

     

    Međutim, malo je verovatno da država može da izađe u susret takvim zahtevima, jer niti postoji zakonski model prema kome bi ona spašavala privatne firme iz nagomilanih dugova, niti otvaranje stečaja nužno znači prekid delatnosti.

     

    Za razliku od 2011, kada je Luka poslovala sa dobitkom od 14,5 miliona dinara, prema podacima APR, u 2012. zabeležen je gubitak od 356,5 miliona dinara. A prema podacima NBS, među bankama zbog čijih potraživanja je Luka Beograd poslednjih 65 dana u blokadi, nalaze se: Sosijete, Intenza, Eurobanka, Srpska banka, Komercijalna banka, Moskovska banka, Sberbanka, Rajfajzen, Poštanska štedionica…

     

    Kako na imovinu i budućnost Luke Beograd može da utiče eventualni stečajni postupak, ali i krivična istraga koja se vodi u Specijalnom sudu protiv bivšeg ministra Predraga Bubala i još sedam nekadašnjih državnih funkcionera i rukovodilaca Luke, zbog zloupotreba prilikom preuzimanja akcija pre osam godina – za sada nije jasno.

     

    Kada se i ako se kroz stečajni postupak namire potraživanja, postoji mogućnost da se Luka vrati državi. Ukoliko se dokaže da je prodaja Luke bila povezana sa krivičnim delom, firma bi mogla bi da dođe pod udar Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

     

    Beko je preuzeo Luku za najviše 50 miliona evra, dok je procenjena vrednost iznosila 94 miliona.

     

    Foto: Luka Beograd

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE