Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Očekuje se rekordan rod pšenice

    Ove godine očekuje se rekordan prinos pšenice, pet tona po hektaru, ukupan rod trebalo bi da bude dva i po miliona tona, pa za izvoz ostaje čak milion tona pšenice. Cena po završetku žetve.

    I prinos i kvalitet pšenice bolji su nego što su proizvođači očekivali pre žetve. Ali, ne i cena, pa su poljoprivrednici nezadovoljni.

    Poljoprivrednici kažu da se govori o ceni od 16-18 dinara, ali smatraju da je to jako mala cena u odnosu na prošlu godinu i u odnosu na repromaterijal, dodajući da bi relana cena trebalo da bude 21-22 dinara da pokrije troškove, a sve preko bila bi neka zarada.

    Prosečan prinos pšenice trebalo bi da bude najveći u poslednjih 10 godina, dok poslednjih dana cena žita na međunarodnom tržištu blago pada.

    Pročitajte i>>>Knežević: Cena pšenice od 20 do 24 dinara

    Na Dunavu ne možemo postići više od 157 do 158 evra po toni, sa izvoznim troškovima koji se odbijaju, to je cena od oko 16 dinara. Svakako da će naša dalja cena na domaćem tržištu pratiti ovu izvoznu cenu i ako nam je za utehu ne očekuje se dalji pad cene pšenice na svetskom tržištu, kaže Vukosav Saković iz Žita Srbije.

    U Privrednoj komori Srbije kažu da bi država što pre trebalo da otkupi deo ovogodišnjeg roda, a iz resornog ministarstva saopštavaju da će se nešto više o otkupu pšenice za robne rezerve znati narednih dana, pošto je tek usvojen rebalans budžeta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE