Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ukinute prioritetne katastarske usluge

    Ustavni sud ukinuo član uredbe o visini naknade za usluge Republičkog geodetskog zavoda, koja je dozvoljavala da se uviđaj na terenu ili bilo kakve izmene u katastru obave preko reda ako se plati duplo veća naknada.

    Građani kojima hitno treba neka usluga Republičkog geodetskog zavoda uskoro neće moći da je dobiju preko reda. Član Uredbe o visini naknade za korišćenje podataka premera i katastra koja je dozvoljavala da se uviđaj na terenu ili bilo kakve izmene u katastru obave preko reda ako se plati duplo veća naknada, proglašene su neustavnim.

    Ustavni sud je ocenio da se građani čiji se zahtevi rešavaju prioritetno, stavljaju u povlašćeni položaj u odnosu na druge, zbog čega je povređeno načelo zabrane diskriminacije.

    Sudije US smatraju i da se posebnim propisima ne može otežavati položaj pojedinih kategorija građana, uz zaključak da se mora voditi računa da to ne bude na štetu prava i pravnih interesa drugih građana niti u suprotnosti sa zakonom.

    Dužnost je organa da obezbedi kvalitetno ostvarivanje i zaštitu prava i pravnih intresa na jednak način za sve građane, a naročito kada je u pitanju zaštita prava svojine s obzirom da je država obavezna da obezbedi efikasno ostvarivanje zaštite prava pojedinaca.

    Upis hipoteke košta 9.908 dinara, plus 0,2 odsto vrednosti potraživanja, a brisanje je 3.326 dinara. Kartiranje objekta na katastarskom planu do 100 m2 staje 1.618 dinara, a upis imaoca prava 8.252 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE