Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Država pomaže i poreske dužnike

    Od skoro 42 miliona državne pomoći koliko je dodeljeno prošle godine najveći deo kolača dobila je nacionalna avio kompanija.

    Montenegro Airlines je, prema izvještaju Komisije za kontrolu državne pomoći, dobio više od 35 miliona na osnovu Plana restrukturiranja kompanije.

     

    Inače, država se prema pojedinim preduzećima ophodi krajnje roditeljski, ali im te kompanije to ne uzvraćaju.

     

    Sa poreskim dugom od 6,2 miliona evra, Željezara se nalazi pri vrhu crne liste najvećih poreskih dužnika. To je rezultat višegodišnjeg pomaganja države u kojoj je potrošeno više od 37 miliona koliko je Vlada pomogla nikšićkog giganta davanjem subvencija za struju, plaćanjem garancija kod Kredit svis banke, odlaganjem poreskog i carinskog duga, kao izdvajanjem za socijalni program. Pitanje je da li će svoj novac država odnosno građani dobiti.

     

    Željezara nije usamljen slučaj. Poreski dug Pobjede od dva miliona i dvesta hiljada bio bi veći da država nije uložila oko 12 i po miliona evra pomoći za preuzimanje duga od Prve banke, otpisivanje poreza, davanje garancija kod Sosijete ženeral i Erste banke.

     

    Predviđeno je da pomoć traje i sledeće godine što će koštati još dodatnih 140 hiljada za otpremnine. Premijer Milo Đukanović ranije je opravdavao takve postupke.

     

    Iako je sa pet i po miliona evra jedan od najvećih poreskih dužnika, ni Rudnike boksita nije zaobišla pomoć države.

     

    Pre tri godine dobili su oko 632 hiljade evra na osnovu Plana restrukturiranja.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE