Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bez dogovora Grčke i MMF pred sastanak evrozone u Briselu

    Razgovori Grčke sa njenim kreditorima završeni su bez konačnog dogovora o reformskom paketu, ali obe strane su navele da će takav dogovor najverovatnije biti finalizovan u Briselu, pre sastanka ministara evro zone.

    Predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda Pol Tomsen i ministar finansija Grčke Janis Sturnaras rekli su novinarima posle razgovora da se "nadaju" konačnom dogovoru pre sastanka ministara finansija sutra u Briselu.

    U igri je tranša zajma od 8,1 milijardu evra, koja će Grčku održati solventnom. To je prvi put da Grčka ide na ključni sastanak evro zone bez prethodnog dogovora.

    Centralna tačka razgovora je zahtev kreditora da 12.500 zaposlenih u državnoj službi do kraja godine ode na prinudni odmor, sa mogućnošću otpuštanja.

    Državni uposlenici biće plaćeni 75 odsto od uobičajene plate i, ako osam meseci od odlaska na prinudni odmor ne budu premešteni u neku drugu državnu agenciju, moći će da budu otpušteni.

    Među onima koji su na meti te mere je 2.200 pripadnika školskog obezbeđenja, 3.500 članova atinske opštinske policije koja će biti raspuštena, a većina njenih članova prebačena u grčku policiju, najmanje 2.000 zaposlenih u lokalnim vlastima, 1.500 nastavnika i nekoliko zaposlenih u različitim ministarstvima.

    Zaposleni u lokalnim vlastima, uključujući opštinsku policiju, štrajkovaće sutra.

    Na sastanku grčkih gradonačelnika, odlučeno je da će ostati otvoreni samo osnovni servisi za decu i starije.

    Na kraju večerašnjeg sastanka, opštinski službenici napali su i povredili atinskog gradonačelnika Jorgosa Kaminisa, koji je prema rečima jednog očevica, pretrpeo udarac u glavu i prevezen je u bolnicu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE