Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na jesen tender za deonicu Južni tok kroz Srbiju

    Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da će u septembru biti raspisani tenderi za izgradnju deonice gasovoda Južni tok u Srbiji, a da će radovi početi krajem novembra ili početkom decembra.

    "Prva cev biće zavarena krajem novembra, početkom decembra, u zavisnosti od toga kako s vremenom budu raspolagali najviši zvaničnici Srbije i Rusije", rekao je Bajatović novinarima prilikom obilaska skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

     

    Bajatović je istakao da je obezbeđeno finansiranje izgradnje deonice Južnog toka u Srbiji vredne 1,7 milijardi evra, i da će Srbija ukupno uložiti 105 miliona evra.

     

    On je dodao da će ostatak novca dati Gasprom i ruske banke kroz projektno finansiranje po kamatama jednakim ili nižim od onih koje nude zapadne banke.

     

    Direktor Srbijagasa naveo je da nema izmena plana za izgradnju deonice gasovoda kroz Srbiju, koja će imati kapacitet 40 milijardi metara kubnih godišnje, biti duga 450 kilometara i imati dva kraka za snabdevanje Hrvatske i Republike Srpske.

     

    Kako je dodao, projektovanje ta dva kraka je počelo, a očekuje se da će uskoro početi i eksproprijacija zemljišta na tim deonicama.

     

    Bajatović je rekao da će do raspisivanja tendera u septembru biti usaglašen i glavni projekat, kao i da će srpske kompanije, posebno građevinske, biti maksimalno upućene u gradnju Južnog toka Srbije.

     

    Sporazum o izgradnji Južnog toka do sada su, pored Srbije, potpisale Bugarska, Mađarska, Grčka i Slovenija.

     

    Srbija je prva osnovala zajedničko preduzeće sa ruskim Gaspromom koje će biti zaduženo za realizaciju projekta Južni tok.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE